Elektrische proefritjes en ledshow in Benzenrade-De Kommert

15 december 2016

In Nederland rijden 12.000 volledig elektrische auto’s rond, alweer drie keer zo veel als drie jaar geleden. Bewoners van Benzenrade-De Kommert in Heerlen konden er op 14 december twee van dichtbij én van binnen bekijken tijdens een gezellige energieavond in gemeenschapshuis Welten.

Buurkracht bb benzenerade
Buurtbijeenkomst in Benzenrade-De Kommert

 “Na onze succesvolle zonnepanelenactie wilden we het eens over iets heel anders hebben”, vertelt Ruud Derks van het buurtteam. “Zo kwamen we op het onderwerp elektrisch rijden. Dat wordt steeds betaalbaarder, de accu’s worden beter en er komen veel nieuwe modellen aan. Ik rij zelf in een Tesla en mijn vrouw rijdt in een Zoe. Beide auto’s had ik meegenomen naar de bijeenkomst, om bezoekers te laten zien en ervaren hoe dat nou voelt. We hebben het gezelschap van ruim twintig belangstellenden in groepjes verdeeld en zo heeft iedereen een rondje kunnen rijden. Dat was wel waar de meesten voor gekomen waren!”

Hoe ver kom je op één accu?

Het bleef niet bij een proefritje, Ruud en zijn buurtteamgenoot Daan Tempelman gaven ook allerlei informatie. Bijvoorbeeld over de actieradius van de auto’s. Ruud: “Daar zijn veel mensen een beetje huiverig voor, zeker nu een meneer een rechtszaak is begonnen tegen Nissan omdat zijn elektrische auto minder ver komt op één accu dan in de brochure staat. Hij is dertig keer stil komen te staan. Maar iedereen weet dat als je een benzineauto koopt die op papier één op twintig rijdt, het in de praktijk één op vijftien is. Met elektrische auto’s is dat net zo, daar moet je rekening mee houden en dan gaat het prima.”

Overal laadpalen

Ook over het opladen van elektrische auto’s kwamen veel vragen. “Er zijn al heel veel laadpalen, maar dat zie je pas als je zelf elektrisch rijdt. Er is er altijd wel één in de buurt. Ik heb ook de app laten zien die precies aangeeft waar ze staan en welke nog vrij zijn. Je hoeft dus nooit zonder stroom komen te zitten. Je kunt je accu zelfs opladen via je stopcontacten thuis, maar dan duurt het wel erg lang. Als je een eigen oprit hebt, kun je zelf een laadpaal plaatsen, en anders kun je een laadpaal voor je deur aanvragen bij de gemeente.

Vijftien keer ledverlichting

Dat je ook met kleine maatregelen die weinig kosten, bij kunt dragen aan een beter milieu kwam aan de orde in de presentatie van Jesse van der Woude over ledverlichting. Om te laten zien hoe mooi en sfeervol ledverlichting kan zijn, had hij vijftien verschillende ledlampen meegenomen. “Hij vertelde ook waar je op kunt letten bij de aankoop en rekende voor hoe groot de verschillen in stroomverbruik zijn met gewone lampen. Heel interessant, ik denk dat de meeste bezoekers vanaf nu alleen nog maar ledlampen indraaien.”

Buurkracht img 20161215 wa0001
Met elkaar over energie praten is ook heel gezellig!
Buurkracht warmtebeeld huis infrarood 440x240 1
Warmtebeeld van je woning?

Meld je aan voor gratis warmtebeelden van je huis

Ter afsluiting werd er nog gediscussieerd over isolatie; ook hiermee wil het buurtteam aan de slag. “Waar vind je goede leveranciers? Hoe vraag je offertes aan en waar vergelijk je dan op? Er waren een paar bezoekers die daar zelf al ervaringen mee hebben, dus die kunnen we meteen meenemen. Maar eerst gaan we in januari met de infraroodcamera (warmtebeeldcamera) van Buurkracht door de buurt om in beeld te brengen waar de woningen in deze buurt nog wel wat extra isolatie kunnen gebruiken. Iedereen die benieuwd is hoe dat in z’n eigen huis zit, kan zich via onze buurtpagina aanmelden voor warmtebeelden. We hebben al een aardig clubje bij elkaar.”

Benzenrade-De Kommert

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Benzenrade-De Kommert