(Elektrisch) autodelen, het autorijden van de toekomst?

14 februari 2018

Als je auto toch de hele dag voor de deur staat, waarom zou je hem dan niet delen of verhuren? Of is het een idee om met de hele buurt een buurtauto aan te schaffen? Wat de mogelijkheden zijn voor autodelen - natuurlijk het liefst elektrisch - en wat daarbij komt kijken, hoorden belangstellenden op de informatieavond over (elektrische) deelmobiliteit van Enpuls, Buurkracht en Natuur en Milieu Overijssel op 1 februari in Zwolle.

Buurkracht img 20180205 wa0012
Elektrisch rijden zelf ervaren met een proefrit

Bezoekers konden bij aankomst het comfort van elektrisch rijden zelf ervaren: er stond een keur aan elektrische auto’s van verschillende merken en klassen klaar voor een testrit. Daarna heette Leander Broere van Natuur en Milieu Overijssel iedereen van harte welkom met een kort overzicht van de autodeelmogelijkheden in Nederland. Vervolgens konden de bezoekers kiezen uit drie workshops: ‘Laadinfrastructuur’, ‘Elektrisch autodelen’ en ‘Autodelen, hoe doe je dat’?

Meer contacten

Dick Tavenier uit Dalfsen verhuurt zelf zijn gezinsauto een à twee keer per week, meestal aan een vaste huurder uit de buurt, en dat bevalt goed. Hij was bij de workshop Autodelen aanwezig als ervaringdeskundige. “Ik fiets naar mijn werk in Zwolle en gebruik de auto niet dagelijks. Een auto delen is dan duurzamer en de opbrengst dekt een deel van de vaste kosten, gemiddeld toch zo’n € 250,- tot € 300,- per maand. Het is ook leuk om meer contacten in de buurt te hebben.”

Nodige regelwerk

Bij het autodelen komt wel wat regelwerk kijken. Dick: “Het verhuurverzoek, de verzekering en de betaling verlopen via autodeelplatform MyWheels, dat is makkelijk. Je moet ook een goede kilometerregistratie bijhouden. Verder appen we over de ophaal- en brengmomenten en de sleuteloverdracht.” Soms komt het verhuren ook niet helemaal uit. “Als het bijvoorbeeld regent en ik heb mijn auto verhuurd, heb ik daar weleens spijt van. Het is een beetje geven en nemen.”

Buurkracht img 20180205 wa0022
Er waren diverse workshops te volgen

Licht rijden

Agnes Brinkhof uit Diepenveen deelt een auto met een buurvrouw. Ze overweegt om in de toekomst elektrisch te gaan rijden, maar is dat handig als je je auto deelt? Aan het comfort zal het niet liggen. Bij aankomst maakte ze een proefrit in de Renault Zoe en de Volkswagen e-Golf en dat viel in de smaak. “Elektrisch rijdt heel licht. Wel even wennen dat je geen versnellingsbak hebt.” Ze bezocht de workshop over elektrisch autodelen en leerde daar meer over waar je rekening mee moet houden, zoals de benodigde laadtijden na elke rit en de locaties van de laadpaal. “Interessant vond ik de optie om je auto op te laden met zonne-energie van eigen dak. Dat maakt het autodelen nog duurzamer.”

Delen bevalt goed

Autodelen met haar buurvrouw bevalt Agnes goed. “We delen alle kosten en hebben goede afspraken over het gebruik. We gaan ook allebei op dezelfde manier met de auto om. Dat maakt het makkelijker.” Als lid van Duurzaam Diepenveen onderzoekt ze ook de mogelijkheid om een Buurauto aan te schaffen voor het dorp. “Daarmee kun je het aantal tweede auto’s in het dorp verminderen. We zijn nog in de oriëntatiefase en bekijken nog hoe je zoiets het beste kan organiseren. Tijdens de bijeenkomst heb ik daarvoor zeker de nodige ideeën opgedaan.”

Voor wie er niet bij kon zijn maar wel benieuwd is: hier is de presentatie van de avond te bekijken.

Diepenveen-Noord

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Diepenveen-Noord