Elektriciteit delen? Ja natuurlijk!

14 april 2018

In De Veldegge in Heeten is Gridflex van start gegaan. Een uniek proefproject waarbij deelnemers nauwkeurig inzicht krijgen in hun eigen energieverbruik en waarbij de stroom die zonnepanelen op de daken opwekken, via zeezoutbatterijen in de buurt wordt verdeeld. Onlangs ging de vlag uit toen ook de laatste buurtbewoners overstag gingen om mee te doen.

Buurkracht de veldegge
Het buurtteam van De Veldegge

Monique Berghuis van het buurtteam is opgetogen: “Zó gaaf dat iedereen meedoet! We hebben er niet eens heel hard voor hoeven leuren. Al hadden de laatste huishoudens nog een extra bezoekje nodig.” Maar ook zij raakten uiteindelijk overtuigd van de zin van het hogere doel: onderzoeken of een lokale energiemarkt haalbaar is en hoe dat zou kunnen werken. Het project levert ook veel kennis op van hoe netwerken zich gedragen bij een volledige overstap van centrale naar een lokale energie-opwek. En hoe ze dan misschien wel zo zijn in te regelen dat verzwaring van de netwerken niet nodig is. Dat kan de maatschappij uiteindelijk miljarden opleveren.

Pieken opvangen

Om dat allemaal in beeld te krijgen, is inmiddels in elke meterkast in De Veldegge een energiemanagementsysteem (EMS) geïnstalleerd. Dit apparaatje stelt bewoners in staat om hun energieverbruik én opwek realtime te volgen via een app. Vanaf mei worden bij 25 huishoudens, ongeveer de helft van de buurt, ook nog zeezoutbatterijen geplaatst. Daarin kan de overproductie van de zonnepanelen die al op veel daken in de buurt liggen, op piekmomenten ook weer in De Veldegge worden ingezet. Monique: “Onze buurt is aangesloten op één transformatorhuisje. Daardoor is voor de onderzoekers het totale energieverbruik goed te volgen. Zij gaan straks op afstand ook de verdeling van de opgewekte en opgeslagen energie regelen. En kijken of we op die manier met de hele buurt naar nul op de meter kunnen.”

Spelen met momenten

Zelf heeft Monique ondertussen al veel plezier van haar energiemanagementsysteem. “Ik ben er niet de hele dag mee bezig, maar ik let toch beter op mijn stroomverbruik. Daar verandert mijn gedrag ook door. Niet eens zozeer doordat ik apparaten eerder uitzet en stekkers uit het stopcontact trek, maar vooral door te spelen met het moment. Mijn wasmachine stel ik bijvoorbeeld in wanneer de zonnepanelen op het dak veel opwekken. Dat scheelt niks in de kosten, maar ik gebruik wél mijn eigen stroom.” Ook beleeft ze plezier aan de reuring die het project in de buurt brengt. “Het gesprek komt echt op gang. En zo leren we elkaar ook meteen wat beter kennen. Dat is nooit weg in zo’n nieuwe buurt.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?