Ekenrooi aan de slag met energiebesparing

06 mei 2015

Energie besparen is goed voor het milieu én je portemonnee. Toch komt het er in veel huishoudens niet van. Te druk. Gedoe. Geen idee wat een investering oplevert en hoe je dit aanpakt. Om die hobbels weg te nemen heeft Frits Steenberghe, inwoner van Ekenrooi, besloten zijn buurt in beweging te brengen. Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V., ondersteunt hem hierbij. Het doel: inwoners van Ekenrooi helpen bij besparingsmaatregelen. Op woensdag 13 mei om 20.00 uur zijn alle inwoners van Ekenrooi van harte welkom tijdens een buurtbijeenkomst in `t Hazzo.

Buurkracht 150521 beeld bij verslag klein ekenrooi
Ekenrooi

Het buurtteam, bestaande uit buurtgenoten Frits Steenberghe, Hans Witvoet en Freek Smit, vertelt op 13 mei over hun plannen en wat de buurt van hen kan verwachten. Pieter Stoel van Buurkracht geeft informatie over makkelijker samen energie besparen met inzicht en concrete hulpmiddelen. Een energieadviseur heeft onderzoek gedaan in de buurt en vertelt over de besparingskansen voor Ekenrooi. En natuurlijk mogen ook alle buurtgenoten meepraten.

Lekken ontdekken

Nog voor de lente zijn er door het buurtteam van 44 woningen warmtebeelden gemaakt met een zogenaamde warmtebeeldcamera. De warmtebeelden laten zien waar de huizen warmte lekken. Tijdens de buurtbijeenkomst laat het buurtteam zien wat deze beelden ons precies vertellen. En welke maatregelen we hiervoor kunnen nemen.

Inzicht in je energieverbruik

Als je energie wilt besparen, is het handig om te weten hoeveel je nu eigenlijk verbruikt. En hoe je je verbruik omlaag krijgt. Inwoners van Ekenrooi krijgen de (gratis) slimme meter aangeboden. Met de slimme meter is het mogelijk om op Buurkracht.nl je energieverbruik te volgen. Vervolgens kun je zien hoe jouw eigen energieverbruik zich verhoudt tot dat van de buurt. Frits Steenberghe: “Woon je in onze buurt? Dan kun je je nu al aanmelden. Je ziet dan welke maatregelen voor jou persoonlijk interessant zijn. En je wordt meteen van onze acties op de hoogte gehouden.”

Samen besparen loont

Buurkracht is inmiddels in meer dan zestig buurten actief. Samen doen betekent het verdelen van werkzaamheden. En hoe meer mensen mee doen, hoe voordeliger het is. “Wij beslissen zelf welke maatregelen we aanpakken en als inwoner bepaal je zelf of en aan welke maatregel je wilt meedoen. Je bent nergens toe verplicht”, aldus Frits. Het buurtteam hoopt veel inwoners te begroeten op 13 mei in `t Hazzo, Trolliuslaan 7, Waalre.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?