Effectieve opwarmer: zonnebloemborden met bespaarresultaten

03 november 2016

Hoe wordt energiebesparing het gesprek van de dag in je buurt? In Polhaar-Oost in Dalfsen gebeurde dit dankzij vrolijke borden met een zonnige boodschap in verschillende voortuinen.

Polhaar-Oost is na Pleijendal de tweede Buurkrachtbuurt in Dalfsen die uit de koker van de werkgroep Bewust Wonen van Groen Gebogen komt. “Onze ervaring in Pleijendal was dat mensen de kat uit de boom keken”, zegt Ali Kamphuis van Bewust Wonen. “In Polhaar-Oost wilden we daarom meteen goed uitpakken. Door heel zichtbaar te maken wat besparingsmaatregelen opleveren. Zo kwamen we samen met Buurkracht op het idee van die zonnebloemborden met in de roos de jaarlijkse besparingen. Als je buren zonnepanelen hebben, sta je daar misschien niet zo bij stil. Maar zie je opeens dat ze daarmee honderden euro’s per jaar overhouden, dan zet dat toch aan het denken.”

Buurkracht 161011 zonnebloemactie
Na een succesvolle zonnebloemborden-actie ...
Buurkracht img 4958 klein
.. was het volle bak op de bijeenkomst.

Gesprek van de dag

Het bleek een gouden idee. Janneke Dijkhof: “We hebben aangebeld bij huizen waar we zonnepanelen op het dak zagen liggen om te vragen of we zo’n bord mochten plaatsen. Dat vonden de trotse bezitters van zonnepanelen bijna allemaal heel leuk. Gráág zelfs. Zo hadden we al snel een aantal ambassadeurs bij elkaar. En een opvallende introductiecampagne voor Buurkracht. Het plaatsen van de borden maakte al reacties los. Zo werden we aangesproken door een voorbijgangster die ook trots was op haar zonnepanelen en óók zo’n bord wilde. Je merkte dat mensen er op straat en bij de kapper over gingen praten: heb je die borden gezien? Zelfs mijn fysiotherapeut, die helemaal niet in de buurt woont maar in Nieuwleusen, begon erover.”

Aanrader

De borden hebben hun uitwerking niet gemist: bij de eerste bijeenkomst van Buurkracht in Polhaar-Oost zat de zaal goed vol. En de leverancier van zonnepanelen die op deze avond voorlichting gaf over eigen opwek van zonne-energie, ging direct al met dertien offerteaanvragen naar huis. Janneke vindt het een aanrader voor andere buurten: “Als je op een ludieke manier het gesprek op gang wilt brengen en bewustwording wilt creëren, is dit een goed middel. Wij hebben er in elk geval een goede start mee gemaakt.”

Wil je meer weten over de zonnebloemborden? Neem dan contact op met je buurtbegeleider.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?