Nieuwe ronde in Grobbendonck met nieuw publiek

08 februari 2017

Grobbendonck in Goirle heeft de smaak voor energiebesparing te pakken. Op de bijeenkomst over dit onderwerp in The Wiz op 6 februari maakten tegen de veertig buurtgenoten hun opwachting. Ook wethouder Harry van de Ven was van de partij.

Buurkracht p1640377
Mooie opkomst in Grobbendonck
Buurkracht p1640368
Beitske praat de avond aan elkaar

De insteek van de avond was algemeen: wat kun je in en aan je huis doen om energie te besparen? Waar kun je het beste mee beginnen? Met je cv-ketel, zonnepanelen of iets anders? En hoe pak je dat aan? “Je zag dat deze opzet weer andere buurtgenoten aantrok dan bij eerdere bijeenkomsten, toen we echt op één bepaald onderwerp inzoomden”, zegt Beitske Schoof die namens het buurtteam de avond inleidde en aan elkaar praatte. “Heel leuk om zo veel nieuwe en jonge gezichten in de zaal te zien!”

Steun vanuit de gemeente

Buurkracht p1640371
Wethouder Harry van de Ven

Ook blij was het team met de komst van Harry van de Ven, die zijn enthousiasme en steun voor de initiatieven in Grobbendonck kwam betuigen. “Hij vertelde dat de gemeente duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan en aan het bekijken is hoe ze bijvoorbeeld zelf groene stroom kan opwekken voor het gemeentehuis. En dat de gemeente al verschillende duurzame lokale initiatieven steunt, waaronder Buurkracht in Grobbendonck.”

Inzicht in je verbruik

Buurtbegeleider Jos Derks hield vervolgens een korte presentatie over de rol van Buurkracht in Grobbendonck. “Hij legde bijvoorbeeld nog een keer uit hoe je inzicht in je energieverbruik en persoonlijke tips voor energiebesparing kunt krijgen via buurkracht.nl.” Behalve met Buurkracht werkt het buurtteam inmiddels ook samen met de landelijke coöperatie Hoom, die huishoudens tegen een vergoeding ondersteunt in de selectie van leveranciers en de uitvoering van energiebesparende maatregelen. Ook van Hoom waren twee afgevaardigden aanwezig: Rachad Ghaddoura en Robert Tersmette.

Veel werk uit handen

Rachad zette uiteen wie en wat Hoom is en hoe de samenwerking met Hoom werkt en Robert borduurde daarop voort. Beitske: “Aan Hoom kun je heel veel uit handen geven. Je krijgt persoonlijk advies van een energiebesparingscoach. Ze vragen voor elke maatregel drie offertes aan, ook bij lokale bedrijven. En als je dan op een van de offertes ingaat, komt Hoom achteraf controleren of het werk goed is uitgevoerd. Een helder verhaal dat veel vertrouwen gaf. Ook voor ons als buurtteam is het heel fijn dat we nu van nog meer technische kennis gebruik kunnen maken. Dan kunnen wij onze keuzes ook weer beter onderbouwen.”

Snel in actie komen

Over de samenwerking met Buurkracht én Hoom is Beitske laaiend enthousiast. “De combinatie werkt geweldig”, zegt Beitske. “Buurkracht geeft inzicht in je verbruik en helpt ons de buurt in beweging te brengen en Hoom neemt ons en buurtgenoten veel werk uit handen.” De reacties van buurtgenoten zijn ook positief. Een groot deel van de bezoekers liet z’n gegevens achter voor meer informatie of een keukentafelgesprek. “En ik verwacht dat er via onze buurtpagina nog wel wat aanmeldingen bij komen, want van tevoren heb ik van verschillende buurtgenoten bericht gekregen dat ze niet bij de bijeenkomst konden zijn, maar wel op de hoogte wilden blijven. We hebben erop gewezen dat er nú een subsidie is van het Rijk. Maar de bodem is in zicht, dus wie er nog gebruik van wil maken, hebben we aangeraden snel in actie te komen.”

Mee doen?

Inwoners van Grobbendondk die interesse hebben in energieadvies, aan de slag willen met een energiebesparende maatregel of op de hoogte willen blijven van de acties en activiteiten van het buurtteam, kunnen zich aanmelden via buurkracht.nl/grobbendonck.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?