Eerste zonnepanelen Baneblökske

25 mei 2016

De kop is eraf in Baneblökske: begin mei werden bij de eerste deelneemster aan de zonnepanelenactie in deze Voerendaalse buurt, Tonny de Voogt, veertien panelen geplaatst. Ze is razendenthousiast.

Buurkracht buurvrouw en man kijken in camera
De eerste deelneemster van de zonnepanelenactie.

 “In onze straat liggen de daken eigenlijk wat ongelukkig voor zonnepanelen”, vertelt Tonny. “Van oost naar west. Maar ik heb een plat dak. Daar liggen nu 10 panelen op die op het zuiden zijn gericht. Op een klein schuin dakje dat wel goed georiënteerd is, liggen er nog eens vier. Die zijn zwart, dat vond ik mooier.” Al in de eerste week leverden de zonnepanelen samen 115 kilowatt op. “Ik ren voortdurend naar de zolder om de stand te bekijken op de meter die daar hangt, zo leuk vind ik het. En ik hou er ook al rekening mee in mijn gedrag: wasjes die ik normaal ’s avonds laat draaide vanwege het daltarief, zet ik nu bijvoorbeeld overdag aan. Zo gebruik ik mijn eigen stroom en loopt de dagteller niet door.”

Weloverwogen keuze

Voor Tonny was de beslissing om mee te doen aan de actie snel genomen. “Ik zat zelf in het groepje bewoners dat verschillende offertes heeft aangevraagd voor zonnepanelen en deze met elkaar heeft vergeleken. Om die goed te beoordelen, hebben we de hulp ingeroepen van een energieadviseur die in de straat woont. Er waren twee offertes bij die aan onze wensen voldeden. De prijs heeft de prijs de doorslag gegeven: die lag bij de andere leverancier € 500,- hoger dan bij Volta, onze uiteindelijke keuze.”

Buurkracht liggende foto   man op trap
Binnen een dag de zonnepanelen op het dak.

Tevreden klant

Ook over de afwikkeling is Tonny zeer te spreken. “Drie dagen nadat ik mijn persoonlijke offerte getekend bij Volta binnen was, werd ik al gebeld voor een afspraak. De installatie ging ook snel: rond 7.30 uur stond de installateur voor de deur en om 16.00 uur was hij klaar. De bekabeling aan de buitenkant is netjes onder de dakpannen door gelegd. Het ziet er allemaal mooi uit. Ik ben een tevreden klant.”

Ook energie besparen in Baneblökske?

Op 14 juni openen verschillende bewoners die al maatregelen genomen hebben, hun deuren voor buurtgenoten. Die kunnen dan zelf het effect zien en ervaren en al hun vragen stellen. Kijk op buurkracht.nl/buren-gluren voor meer informatie over 14 juni. Op buurkracht.nl/baneblokske kun je direct een persoonlijke offerte aanvragen voor een van de acties in de buurt: zonnepanelen, HR++-glas en isolatie.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?