Eerste hulp bij offerteaanvragen

11 juni 2014

Stel, in jouw buurt is veel interesse voor zonnepanelen. Of voor vloerisolatie. Of dubbel glas. Maar of mensen vervolgens echt die stap zetten, hangt ook af van het prijskaartje. Tijd dus om offertes aan te vragen. Een fluitje van een cent?

Ja en nee. Natuurlijk is het niet zo moeilijk om een glaszetter, installateur of isolateur te vragen om een prijsopgave. Maar wie ga je benaderen? Stel jezelf in elk geval de volgende vragen. Staat de leverancier goed bekend? Heeft hij ervaring met soortgelijke projecten? Heeft hij voldoende capaciteit? Hoe meer vragen je met ‘ja’ kunt beantwoorden, hoe beter de voortekenen. Zo kom je bijna vanzelf tot een shortlist. Bedenk ook wat je precies wilt weten. En als je een paar offertes hebt ontvangen, kijk dan naar beste prijs-kwaliteitverhouding.

Altijd even bellen

Drie offertes heb je wel nodig om een afgewogen keuze te kunnen maken, ook niet veel meer. Voordat je de leveranciers van je shortlist om een vrijblijvende offerte vraagt, is het handig om telefonisch contact op te nemen, zodat je kunt uitleggen wat je aan het doen bent met je buurtgenoten. Je kunt dan ook meteen vragen wanneer je de offerte uiterlijk kunt verwachten en vertellen wat je belangrijk vindt.

Appels met appels vergelijken

Elke leverancier stelt op zijn eigen manier offertes op. Maar jij wilt offertes naast elkaar leggen en vergelijken. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren helder voor ogen hebt wat je precies aan de leveranciers gaat vragen. Welke isolatiematerialen hij gebruikt en waarom bijvoorbeeld. Welke garanties hij geeft. Wat wel en niet in de prijs is inbegrepen. Probeer hier zo specifiek mogelijk in te zijn. Als je onvolledig of onduidelijk bent, kun je uiteindelijk voor onaangename verrassingen komen te staan.

Speciaal voor Buurkrachtbuurten

Buurkracht heeft voor het aanvragen van offertes een aantal tips & tricks op een rij gezet. Bijvoorbeeld over hoe je leveranciers vindt die betrouwbaar en professioneel zijn. Inclusief een uitgebreide checklist met aspecten waar je op kunt letten. Buurkracht heeft voor de meest voorkomende maatregelen ook voorbeeldbrieven en een standaard-opzet voor een offerte opgesteld. Als je leveranciers vraagt die in te vullen, voorkom je dat je straks appels met peren moet vergelijken. Vraag er naar bij je buurtbegeleider.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?