Eerste collectieve zonnedak in Elsendorp in twee weken uitverkocht

30 juni 2017

Op 1 juni presenteerde de werkgroep Energiek Elsendorp z’n plannen voor een collectief zonnedak op het bedrijfspand van VdWetering Graszoden. Dat was meteen de officiële opening van de inschrijving. Wat volgde was een ware run op de 210 zonnepanelen: ze waren razendsnel vergeven. En er is nog vraag genoeg voor een vervolgproject.

Buurkracht elsendorpzonnepanelen
Zonnepanelen uitverkocht

Henrie van Summeren van de werkgroep zag het vlak na de informatiebijeenkomst al een beetje aankomen. “Gezien de belangstelling voor die avond, verwachtte ik dat we snel vol zouden zitten.” Die verwachting kwam uit: er was meer vraag naar de zonnepanelen dan er te verdelen waren. “Er is veel interesse voor gezamenlijke zonnepanelen. De groep die geen zonnepanelen op het eigen dak wil, of waarvan het dak niet goed genoeg is of in de schaduw ligt, blijkt groter dan ik dacht.”

Zonne-energie vanaf medio augustus

De Elsendorpers die er het eerste bij waren, krijgen bericht van de werkgroep over de vervolgstappen. Henrie: “We moeten nog een aantal praktische zaken regelen. Zo gaan we nu een energiecoöperatie met een eigen bestuurtje oprichten en de akte laten opmaken bij de notaris, de opstalrechten vestigen en de overeenkomsten opmaken. Als dat allemaal voltooid is, gaan we de 210 zonnepanelen laten installeren en krijgen de deelnemers een zonne-aandeel. Dat hebben we allemaal al voorbereid; zoals het er nu naar uitziet, denk ik dat we het zonnedak medio augustus al in gebruik kunnen nemen.”

Particulieren én ondernemers profiteren

Voor dorpsgenoten die nét achter het net gevist hebben, komen er ongetwijfeld weer nieuwe kansen. “Studenten van de TUe hebben onderzocht hoe we in 2040 energieneutraal kunnen worden met z’n allen”, zegt Henrie. “Uit dat onderzoek blijkt dat in en rondom het dorp heel veel daken en velden geschikt zijn voor zonnepanelen. Zelf heb ik een voorkeur voor zonnedaken: als agrariër vind ik het zonde om goede landbouwgrond in te zetten als zonneweide. Bovendien zijn de kosten van zonnedaken lager en is het makkelijker te organiseren. Zeker in ons dorp, waar diverse ondernemingen met grote daken gevestigd zijn. Als we daar zonnepanelen op leggen, slaan we twee vliegen in één klap: particulieren profiteren van duurzame energie en ondernemers verdienen er ook nog wat aan. Dat maakt het voor hen ook weer aantrekkelijk om in Elsendorp te blijven.”


Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom dit project en volgende acties in Elsendorp via buurkracht.nl/elsendorp.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?