Eerste Buurkracht-zonnepanelen in Smilde

02 juli 2014

“Je hebt de afgelopen dagen 100% minder energie verbruikt dan het gemiddelde in je buurt.” Deze melding ziet Arjan van Harten uit Smilde op 24 juni bij zijn verbruiksgegevens op buurkracht.nl. De dag dat er zestien zonnepanelen op zijn dak zijn geplaatst. Enkele dagen later zit hij op maar liefst 173% minder verbruik.

Als initiatiefnemer van Buurkracht in Smilde heeft Arjan voor de hele buurt een mooie aanbieding voor zonnepanelen geregeld. Zijn eigen huis kwam als eerste aan de beurt. “De leverancier is nu bezig bij een van mijn buren. En ik heb sinds de eerste buurtbijeenkomst nog een kleine twintig adressen doorgegeven van buurtgenoten die ook geïnteresseerd zijn. Of die allemaal tot aanschaf overgaan, is natuurlijk niet zeker, maar het zou mooi zijn als de bal nu echt gaat rollen. Zelf woon ik in een soort hofje, maar de zonnepanelen van mijn buurman komen aan de straatkant waar iedereen langskomt. Dat brengt hopelijk toch weer mensen op een idee. De aanbieding blijft voorlopig gewoon van kracht.”

Mogelijk vervolgacties

Dat geldt ook voor de andere Buurkrachtactie in Smilde, een energiescan voor maar € 25,- die de gemeente mogelijk maakt. Ook hierop is flink ingeschreven. Er zijn al meer dan tien energiescans uitgevoerd en er zitten er nog meer in het vat. “Afhankelijk van wat daar uitkomt, kijken we of het zinvol is om na de zomer nog een bijeenkomst te organiseren en vervolgacties op te zetten, bijvoorbeeld voor isolatie. Ik vermoed dat daar nog veel potentieel zit. De energieadviseur die de scans uitvoert, houdt ons op de hoogte.”

Zichtbaar resultaat

Op zijn beurt houdt Arjan de buurt op de hoogte, onder meer via buurkracht.nl. Arjan: “Daar heeft nu ongeveer tien procent van de huishoudens in de buurt zich aangemeld. Ik kan iedereen die nog niet actief is op de site, van harte aanraden datzelfde te doen en z’n slimme meter te activeren. Alleen al omdat het heel leuk is om je eigen energieverbruik te volgen en met dat van de buurt te vergelijken. Het verschil tussen vóór en na de maatregel zie je ook meteen: sinds ik zonnepanelen heb, is mijn energieverbruik onder nul. De zonnepanelen leveren meer dan genoeg elektriciteit om het hele huis te laten draaien. En gas gebruik ik in deze tijd van het jaar ook niet: ik heb een zonneboiler voor warm water en kook elektrisch. Ik krijg straks dus nog geld terug!”

Lees meer over Smilde Zuidwest.
Interesse? Meld je vrijblijvend aan.
Bekijk ook de buurtpagina van Smilde Zuidwest.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?