Eerst verduurzamen en dan versterken in Eenum?

29 maart 2018

Het energieverbruik in het piepkleine Eenum kan flink omlaag. Maar hoe pak je dat slim aan als je woning in de toekomst nog versterkt of misschien zelfs gesloopt wordt? Op 26 maart kregen bewoners de opties op een rij tijdens een bijeenkomst in het Dorpshuis. Grote investeringen zijn minder verstandig, maar met kleine maatregelen is ook al veel winst te halen. Spoor alvast je energieslurpers op met de energieverbruiksmeters die het team beschikbaar stelt via de buurtpagina.

Buurkracht buurkracht eenum
Eerst verduurzamen en dan versterken in Eenum

“We willen liever vandaag dan morgen van de fossiele brandstoffen af”, vertelt Els van het organiserende buurtteam. “Maar door de geplande versterkingsoperatie van de Nationaal Coördinator Groningen voelen veel bewoners zich geremd. Waarschijnlijk wordt een deel van onze woningen gesloopt en herbouwd, en krijgt de rest en ingrijpende verbouwing. Dan is het zonde om dure maatregelen als vloerisolatie of een warmtepomp te nemen. Maar gelukkig blijft er voldoende over wat we wél kunnen doen! Dat geeft weer positieve energie.”

Beetje isoleren kan wel

Na een kort welkomstwoord van het buurtteam vertelde buurtbegeleider Sander Berkepas hoe Buurkracht het dorp ondersteunt. Zo zorgde Buurkracht onder meer dat een onafhankelijke energieadviseur de besparingsmogelijkheden in Eenum in kaart bracht. Deze energieadviseur, Arnold Strijker, was aanwezig om zijn bevindingen te delen. Els: “Arnold liet zien dat we met bijvoorbeeld zonnepanelen, ledverlichting, radiatorfolie of zuinige apparatuur veel kunnen besparen. Zelfs spouwmuurisolatie zou theoretisch gezien mogelijk zijn. Dat kost relatief weinig en levert veel op. De kosten heb je binnen twee of drie jaar terugverdiend.”

Koppelen

In het nabijgelegen Loppersum willen de bewoners de verduurzaming van hun woning combineren met de versterkingswerkzaamheden van de NCG. Ook Buurkracht is hier nauw bij betrokken. Sander en Arnold vertelden hoe dit werkt. Els: “Als je woning dan toch flink verbouwd wordt, kun je net zo goed meteen investeren in isolatie, vloerverwarming of een warmtepomp om je woning zuinig én gasvrij te maken. Zo’n koppeling zou voor ons ook goed kunnen werken – als we over een paar jaar aan de beurt zijn. Als buurtteam volgen we de ontwikkelingen in Loppersum daarom op de voet. Hun bijeenkomsten en ook die van andere Buurkrachtdorpen in de buurt kondigen we aan via onze buurtpagina.

Spoor je energieslurpers op

Als bewoners van Eenum aan de slag willen, staat hun eigen buurtteam met raad en daad klaar. Els: “Via de buurtpagina kunnen ze bijvoorbeeld alvast een set energieverbruiksmeters lenen. Daarmee meet je heel eenvoudig welke apparaten in je woning echte energieslurpers zijn. Op die pagina houden we dorpsgenoten ook op de hoogte van onze vervolgactiviteiten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?