“Eerst aanpakken, dan doorpakken!”

30 september 2015

Buurkracht img 20150923 wa0003
Buurtbijeenkomst Baarloseweg

In het Noord-Limburgse Helden ging Buurkracht op 23 september ronkend van start in de sfeervolle loods van de familie Crommentuyn aan de Baarloseweg. Te midden van oude motoren en gezeten aan een tafeltje of de lange bar, lieten buurtbewoners zich informeren over energiebesparing.

Cep Smeets van het buurtteam kijkt terug op een leuke avond. “De locatie was mooi en de opkomst was zeker niet verkeerd, hoger dan ik had verwacht. En er waren niet alleen bewoners van de straten waar onze buurtvereniging zich op richt, maar ook uit de straten daaromheen.” In de gezellig drukke loods hield hij een korte inleiding, waarna hij het woord gaf aan Patricia Vinclair en Marlies Ekelmans van Buurkracht. “Zij vertelden wat Buurkracht voor onze buurt kan betekenen. Daarbij lieten ze ook zien hoe je je eigen energieverbruik kunt volgen op de Buurkracht-website en wat je daar verder allemaal kunt vinden.”

Ratjetoe

Energie-adviseur Janneke Steenkamer van Nibag presenteerde vervolgens de resultaten van de buurt- en woningscan die ze voorafgaand aan de bijeenkomst had uitgevoerd. Cep: “Het was nog best lastig om een representatief voorbeeldhuis te vinden voor die energiescan van Buurkracht. Er staan oude boerderijen in de buurt, nieuwe woningen en alles daartussenin. Je vindt nauwelijks twee huizen die op elkaar lijken, het is echt een ratjetoe. De woning die we uiteindelijk gekozen hebben, is er een uit de jaren zeventig van het enige type huis waar we een heel rijtje van hebben. De bewoners hebben het dak en de muren al geïsoleerd, maar uit de scan bleek dat daar een paar vermoedelijke warmtelekken in zitten. Ook zonnepanelen kwamen naar voren als extra besparingsmogelijkheid.”

Grote belangstelling

De aanwezige buurtbewoners maakten volop gebruik van de aansporing om vooral ook vragen te stellen: heeft het voor mij zin om zonnepanelen te nemen? Wat is de terugverdientijd? Als ik een ventilatiesysteem laat aanleggen, verlies ik dan niet weer juist warmte uit mijn huis? “Als je luchtcirculatie goed is, gaat er geen warmte verloren”, legde Janneke uit. “Je krijgt juist een gelijkmatigere verdeling van de warmte in je huis.” Er was ook veel belangstelling voor de warmtecamera’s en de energieverbruiksstekkers die Buurkracht beschikbaar stelt. “Gratis is altijd leuk”, zegt Cep. “Ik ga snel met onze buurtbegeleider overleggen hoe we dat het beste kunnen aanpakken.”

Lekker gevoel

Bij de vervolgstappen krijgt het buurtteam alvast ondersteuning. Cep: “Zeven buurtgenoten hebben zich opgeworpen om samen de mogelijkheden verder te onderzoeken: wat voor mogelijkheden zijn er bijvoorbeeld als je een besparingsbudget van € 1.000,- hebt? Wat kun je daarmee het beste doen? En als er 12 huishoudens zijn die spouwmuurisolatie willen, zijn die dan ook allemaal het beste af met dezelfde oplossing van dezelfde leverancier? Afhankelijk van waar de interesses in de buurt liggen, duiken we daar dieper in. En dan verwacht ik dat we over een paar maanden de buurt weer over nieuwe ontwikkelingen kunnen informeren. Eerst aanpakken, dan doorpakken. Ik heb er een lekker gevoel bij.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?