Een zonneboiler aanschaffen, waar let je op?

01 januari 2017

Gebruik je veel warm water? Dan kan een zonneboiler wel eens interessant voor je zijn. Met een zonneboiler gebruik je namelijk de warmte van de zon om je kraanwater te verwarmen. En dat scheelt gas. Ben je met zijn vieren thuis, dan bespaar je al gauw 200 m3 gas, wat neerkomt op zo’n € 130,- per jaar. Minus onderhouds- en elektriciteitskosten is je winst jaarlijks zo’n € 110,-.

Bekijk ook het overzicht met tips voor de aanschaf van andere grote bespaarmaatregelen. Tekst gaat verder onder video.

1. Kan het bij mij?

 • Je hebt ruimte op je dak nodig om zonnecollectoren te kunnen monteren. Liefst zoveel mogelijk in de zon. De beste opbrengst heb je als de zonnecollectoren op het zuidwesten, zuiden en zuidoosten liggen, met een hoek tussen de 20 en 60 graden.
 • Binnen heb je ruimte nodig voor het voorraadvat, het liefst zo dicht mogelijk bij het bestaande warmwatertoestel.
 • Cv-ketels met Gaskeur-NZ-sticker zijn beschikt om een zonneboiler op aan te sluiten. En anders zijn ketels meestal voor een paar tientjes geschikt te maken met een speciale aansluitset.

2. Wat levert het me op?

Dat is afhankelijk van hoeveel water je gebruikt. Een zonneboiler voor vier personen (een collector van 3,5 m2 en een 150 liter voorraadvat) kost rond de € 3.300,- inclusief installeren. Je bespaart er zo’n € 110,- per jaar mee. Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee. Meer informatie over hoe de zonneboiler werkt en de opbrengsten lees je hier, waar we meer vertellen over de werking van de zonneboiler.

3. Kies ik voor een zonneboiler, zonnepanelen of allebei?

De combinatie van beide levert het meeste op: je bespaart het meest op je CO2-uitstoot én op je energierekening. Je hebt wel genoeg ruimte nodig om de zonnepanelen of -collectoren te plaatsen. Maar je keuze voor een zonneboiler, zonnepanelen of beide is afhankelijk van het beschikbare budget en je woonsituatie.

 • Ligt je dak deels of in zijn geheel in de schaduw? Dan beperkt dat de opbrengst van zonnepanelen. Een zonneboiler is dan meer geschikt.
 • Heb je een klein stukje dak waar je zonnepanelen of -collectoren kunt plaatsen? Dan bespaart een zonneboiler per vierkante meter 40% meer CO2-uitstoot.
 • Heb je al genoeg zonnepanelen op het dak liggen voor je eigen stroomverbruik? En heb je nog ruimte op je dak? Extra zonnepanelen leveren je dan minder financieel voordeel op vanwege de salderingsregeling. Een zonneboiler helpt je in dit geval om je energielasten verder omlaag te brengen.

4. Alleen warm water of ook verwarming van de zon?

De standaard zonneboiler en de compacte zonneboiler leveren allebei warm water. Een zonneboilercombi levert warm water én verwarmt je huis. Hiervoor heb je meerdere collectoren nodig en een groot opslagvat. Een zonneboilercombi werkt het beste met lagetemperatuurverwarming.

5. Hoe vind ik een goede installateur?

 • Je vindt een vakbekwame installateur bij jou in de buurt via www.qbis.nl onder het kopje Duurzaam.
 • Brancheorganisatie Holland Solar geeft via www.hollandsolar.nl een overzicht van alle leveranciers.
 • Vraag eens rond in je omgeving. Er zijn altijd wel buurt- of dorpsgenoten die er al ervaring mee hebben opgedaan.
 • Vraag minimaal twee offertes voor je zonneboiler aan.
 • Informeer van te voren naar de onderhoudskosten van de zonneboiler die je op het oog hebt. Bij zonneboilers met een zogeheten terugloopsysteem is eens per 5 jaar onderhoud voldoende. Dat kost ongeveer € 50,- per beurt.

Samen met je buren een zonneboiler aanschaffen met Buurkracht?

Samen inkopen is vaak voordelig, gemakkelijk en nog gezellig ook. Wil je samen met je buurt- of dorpsgenoten aan de slag? Buurkracht geeft daarbij gratis ondersteuning. Doe de postcodecheck om te zien of er al Buurkracht in jouw buurt is of kijk hier voor meer informatie over wat Buurkracht je biedt.

Buurkracht zonneboiler
Kijk of een zonneboiler bij jouw situatie past

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?