Een team vormen: samen sta je sterker

01 februari 2017

Denk jij dat er in jouw omgeving veel energiewinst te halen is en wil je je daarvoor inzetten? Dan is het prettig als je er niet alleen voor staat, maar samen met een paar buurtgenoten aan de slag kunt. De ervaring leert dat een hecht en veelzijdig buurtteam je succeskansen sterk verhoogt.

Wil je meer weten? Bekijk hier het overzicht van tips voor samen activiteiten ondernemen.

Buurkracht 1 buurtteam color klein
Met een goede mix aan kwaliteiten in je team kun je ver komen!

Waar let je op bij het vormen van een buurtteam?

1. Neem de tijd om mensen met de juiste kwaliteiten te vinden, bij voorkeur minstens drie. Zo:

 • kun je het werk verdelen over meerdere mensen – houd je de vaart erin
 • kan iedereen doen waar hij/zij goed in is – zorg je voor kwaliteit
 • kan iedereen doen wat hij/zij leuk vindt om te doen – blijft iedereen gemotiveerd

2. Wat goed werkt, is een mix van kwaliteiten in het team. Zo kan iedereen een bijdrage leveren die bij hem of haar past en spreek je meer mensen in de buurt aan. Iemand die technisch deskundig is, kan vaak nuttige kennis en ervaring delen. Ondernemerschap is ook belangrijk: als minstens één teamlid goed kan organiseren en analyseren en beslissingen nemen, ben je spekkoper. En vergeet de verbindende kracht niet; uiteindelijk doe je het voor de buurt. Iemand die de buurt kent en het leuk vindt contacten te leggen en mensen bij elkaar te brengen, is goud waard.

3. Probeer mensen te vinden die verspreid over de buurt wonen waarin je actief wilt zijn. Ieder kent de bewoners van zijn eigen deel van de buurt het beste en dat geldt ook omgekeerd.

4. Betrek mensen bij je activiteiten die al goede ervaringen hebben met energiebesparing of andere buurtactiviteiten; hun enthousiasme werkt vaak aanstekelijk.

5. Ben je met je team lekker op stoom? Denk er dan aan om steeds nieuwe mensen uit te nodigen om deel uit te maken van je team. Er zijn teams die samen beginnen en, tot hun eigen spijt, ook samen eindigen waardoor het initiatief stopt.

Waar vind je je team?

 • Allereerst natuurlijk in je eigen netwerk en onder je vrienden en directe buren.
 • Verderop in de buurt: bel bijvoorbeeld eens aan bij een huis waar al zonnepanelen op het dak liggen. Of zoek eens wat buurtgenoten op social media op. Je weet nooit op wat voor onvermoede interesses en kwaliteiten je stuit.
 • Doe een oproep. Een oproep via bijvoorbeeld Facebook of Nextdoor kan wonderen doen. Of probeer er een geplaatst te krijgen in een lokaal blad of krantje. Je kunt ook posters ophangen op school of in de supermarkt.
 • Via de dorps- of buurtvereniging of -raad. Daar vind je mensen die al actief betrokken zijn bij jouw woonomgeving. Én ze weten wat er speelt.
 • Op het schoolplein. De ideale ingang als je schoolgaande kinderen hebt.
 • Op de vereniging of bijvoorbeeld via de kerk.
 • Ook niet gek: ga eens langs bij ondernemers in je buurt. Grote kans dat die het organiseren in de vingers hebben en een behoorlijk netwerk hebben. Misschien vinden ze het wel leuk om iets terug te doen voor de gemeenschap.
 • Je kunt ook informeren bij energiecoöperaties in jouw gemeente of regio of ze je kunnen helpen aan nuttige contacten. Of bij de gemeente. Daar kunnen ze je misschien ook wijzen op andere lopende energie-initiatieven of subsidieregelingen waar je gebruik van kunt maken.

Hoe enthousiasmeer je je buurtgenoten voor je energieteam?

Niet iedereen zegt meteen ja, hoe enthousiast je zelf ook bent. Maar je vergroot je kansen door rekening te houden met wie je voor je hebt. Weet je dat iemand belangstelling heeft voor techniek, vertel dan bijvoorbeeld over leveranciers die geselecteerd moeten worden en technische specificaties die beoordeeld moeten worden. Iemand die sociaal bewogen is vindt het juist leuk om contact te leggen met anderen en samen iets goeds te doen voor de buurt. Leg dan meer accent op het (samen) organiseren van activiteiten. Ondernemers zien meedoen soms als een investering in de gemeenschap waar ze hun geld verdienen en mogelijk als zakelijke kans op termijn. Ook het klimaat is voor veel mensen een goed argument om mee te doen.

Niet in een team? Misschien wel in voor een kleinere bijdrage

Niet iedereen ziet een rol voor zich in een actief team. Maar veel mensen willen best graag helpen. Bijvoorbeeld met flyers rondbrengen of koffie schenken als je een buurtbijeenkomst organiseert. Vele handen maken licht werk! Maak je vraag dan ook klein. Vraag mensen gewoon wat ze belangrijk vinden en of ze het leuk vinden om te helpen. Wedden dat je dan nooit om handjes verlegen zit?

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?