Een sedumdak, iets voor jou?

03 juni 2018

Met je dak kun je een hoop doen om te verduurzamen: je kunt het isoleren, er zonnepanelen op leggen, of je maakt er een groen dak van. Verschillende Buurkrachtbuurten zijn bezig met die laatste mogelijkheid, zoals Slotjes-West in Oosterhout en Deuteren. Niet helemaal toevallig, want er zijn nog weleens subsidies voor beschikbaar. Wat doet zo’n groen dak eigenlijk en is het iets voor jou?

Buurkracht sedumdak
Een groen dak, iets voor jou? (foto: CompleetGroen)

Wat heb je aan een groen dak?

Groene daken zijn daken vol plantjes die in de winter bijdragen aan isolatie en in de zomer vocht vasthouden waardoor het in huis koeler blijft. De begroeiing die je bij groene daken het meest ziet, is sedum. Dat zijn een soort vetplantjes die goed tegen langdurige droogte kunnen én tegen forse regenbuien. Daaronder zitten vijf lagen ondergrond op een soort eierdopjeslaag. Als het regent, wordt water eerst opgeslagen en daarna sijpelt het via kleine gaatjes langzaam door dat substraat. Het geheel is dus een goede buffer bij heftige regenval, goed voor de afwatering. Bovendien voeg je met zo’n groen dak weer iets toe aan de natuur in je stad of dorp. Goed voor de bijen, de vogels, vlinders én tegen de opwarming van de aarde.

Zijn alle daken geschikt voor sedum of andere begroeiing?

Niet allemaal. Je bent het beste af met een platte dak dat niet in de schaduw ligt. Op een hellend dak kun je ook plantjes aanleggen, maar zo’n dak droogt sneller uit doordat de regen wegloopt. Is de hellinghoek van je dak meer dan 35 graden, dan is bovendien speciale verankering nodig. De waterdichte laag van je dak moet ook van goede kwaliteit zijn. Is je dak geïsoleerd, dan moet het isolatiemateriaal bestand zijn tegen samenpersing. Geen zacht materiaal zoals glaswol dus. En ook niet onbelangrijk: je dak met het gewicht aankunnen. Er komt met gemak 150 kilo per vierkante meter bij. Laat dat daarom vooral door een specialist beoordelen.

Hoe zit het met de kosten en het onderhoud?

Goedkoop is een groen dak niet. Reken op minimaal € 40,- per vierkante meter voor een sedumdak. En daarmee heb je nog geen vervanging van goede dakisolatie. In die zin verdien je de investering dan ook niet snel terug, mocht dat je belangrijkste drijfveer zijn. Daar staat tegenover dat een sedumdak weinig onderhoud nodig heeft én ervoor zorgt dat je dak wel twee keer zo lang meegaat. De begroeiing beschermt het bitumen dak namelijk tegen UV- en andere zoninvloeden. Wel moet je regelmatig onkruid weghalen om te voorkomen dat de wortels de waterdichte laag van het groene dak beschadigen. En ongeveer eens per jaar de afvoer controleren om eventuele plantenresten weg te halen.

Hoe zit dat met die subsidie?

Sommige gemeenten, provincies en waterschappen stellen subsidies beschikbaar voor groene daken. Juist omdat de wateroverlast in Nederland toeneemt en de riolering aanhoudende hoosbuien soms niet meer alleen kunnen opvangen. Groene daken kunnen helpen deze gevolgen van klimaatverandering te beperken. Check de website van jouw gemeente voor meer informatie hierover.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?