Een leverancier voor zonnepanelen selecteren: zo kan het ook!

06 april 2017

Waarom zelf het wiel uitvinden als in het naburige dorp al veel voorwerk is gedaan? De zoektocht naar een geschikte leverancier voor zonnepanelen in Hart van Spierveen (Eelde) verliep bijzonder efficiënt. Dankzij een slimme combinatie van leentjebuur spelen en eigen onderzoek.

Buurkracht ju4a9777
Het buurtteam maakte serieus werk van het kiezen van een leverancier

Dick Boersma van het buurtteam vertelt hoe hij samen met buurtgenoot Arie Meerman te werk is gegaan. “Vlakbij, in Vries, loopt al een zonnepanelenactie in een andere Buurkrachtbuurt, de Fledders. We kennen de initiatiefnemers daar goed – we komen voort uit dezelfde energiecoöperatie – en wisten dat ze serieus werk gemaakt hebben van hun leverancierskeuze. In plaats van dat voorwerk nog eens over te doen, hebben we ze gevraagd om hun top 3. Zo hadden we meteen een goede shortlist. Die we vervolgens konden toetsen aan onze wensen voor onze buurt.”

Wat wil Hart van Spierveen

Dick en Arie hadden een flinke lijst criteria opgesteld. “Het prijsverschil is niet zo groot; voor ons wegen andere factoren zwaarder. Zoals garanties, kwaliteit en continuïteit. Ook wilden we een leverancier die past bij onze buurt. Die je zó bij mensen aan de keukentafel ziet zitten, die goed uit kan leggen wat de mogelijkheden zijn en die netjes werkt. Daarnaast vonden we het belangrijk dat de leverancier van onze keuze variatie te bieden heeft, zodat buurtgenoten niet vastzitten aan één type zonnepanelen of omvormer. En dat hij het je niet moeilijk maakt; het is fijn als de leverancier de teruggave van btw voor je kan regelen.”

Op bezoek zie je meer

Om de top 3 te toetsen aan het wensenlijstje, hadden Dick en Arie ook zo hun eigen methode. “We zijn bij alle drie de leveranciers persoonlijk op bezoek gegaan. Heel boeiend. En het geeft echt een scherper inzicht in wat voor vlees je in de kuip hebt. Bij een van de leveranciers was het bijvoorbeeld behoorlijk rommelig. Dat maakte geen goede indruk. Een ander was erg overtuigd van z’n eigen gelijk en stond totaal niet in de meedenkstand, ook geen goede match. Het bedrijf waarvoor we gekozen hebben, scoorde juist veel pluspunten. We merkten dat daar betrokken mensen achter zitten met verstand van zaken. Echte liefhebbers die werken met een vaste club. En hun eigen producten zelf testen. Toen we op bezoek kwamen, waren ze bijvoorbeeld net een deel van hun dak met dakpannen aan het beleggen met geïntegreerde zonnepanelen.”

Vertrouwen

En zo kwam Hart van Spierveen op z’n eigen manier bij dezelfde leverancier uit als De Fledders. In De Fledders heeft het bedrijf inmiddels bij zo’n twintig huishoudens zonnepanelen geïnstalleerd. Dick: “Wij hebben onze actie op 8 maart gelanceerd tijdens een buurtbijeenkomst. De leverancier was er toen zelf ook om zijn aanbod toe te lichten. Een goed verhaal dat ook bij onze buurtgenoten vertrouwen wekte. Van de vijf huishoudens die ondertussen hun persoonlijke offerte binnen hebben, hebben er al vier getekend. En er zitten er nog meer in de pijplijn.”

Hart van Spierveen

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Hart van Spierveen