Een jaar lang nul op de meter, hoe is dat?

14 februari 2017

Janneke Verbruggen kreeg op 8 december 2016 de sleutel van Potgieterstraat 119 in Oss. Zij mag een jaar lang gratis wonen in het eerste nul-op-de-meterhuis in het Schrijverskwartier. In ruil voor een inkijkje in haar leven en ervaringen in haar energieneutrale stulp. “Ik wil mensen meenemen in mijn leertraject.”

Buurkracht janneke 3 klein
Wil je ook eens een kijkje nemen in een nul-op-de-meterhuis? Kijk dan onderaan dit artikel.

Nog niet zo lang geleden was de woning rijp voor de sloop. De gemeente kocht het aan en besloot er samen met Wonen in Oss, een platform van samenwerkende organisaties, een duurzaam voorbeeldhuis van te maken. Voorzien van alle moderne snufjes. Meerdere Ossenaren stonden te trappelen om hier als eerst in te trekken. Onder wie Janneke: “Een vriendin was de oproep voor een bewoner tegengekomen en dacht meteen aan mij. Vanaf het eerste moment zag ik het helemaal zitten. Ik vond het een unieke kans om van alles te leren over duurzaam wonen en leven. Nog dezelfde dag heb ik een Facebookpagina aangemaakt om te laten zien hoe ik dat zou willen en kunnen promoten. Of dat de doorslag heeft gegeven, weet ik niet, maar de keuze van de jury viel op mij. Super natuurlijk!”

Meer dan duurzaam wonen

Als bewoner van een energieneutraal huis wil Janneke echt doorpakken. “Je kunt hier gaan zitten en denken: zo, nu ben ik duurzaam. Maar ik vind het juist leuk om te proberen die duurzaamheid door te trekken: bijvoorbeeld in hoe ik boodschappen doe, hoe ik afval scheid, of ik de fiets of de auto neem. Zo doe ik mee aan 100-100-100, de uitdaging om met honderd huishoudens honderd dagen honderd procent afvalvrij te leven. Dat dwingt je ertoe om heel bewust te kijken naar verpakkingsmateriaal, maar ook hoeveel eten je bereidt. Met dat soort dingen was ik voordat ik in de Potgieterstraat kwam wonen, veel minder bezig. Maar ik leer stapje voor stapje bij.”

Wát een belangstelling!

De stappen die Janneke neemt, haar ervaringen met onder meer inductiekoken en de duurzame installaties in huis, de afwegingen die ze maakt, houdt ze allemaal bij op haar Facebookpagina. Daar heeft Janneke inmiddels al ruim 600 volgers. “Bizar hoeveel mensen je zo bereikt.” Ook stelt Janneke de woning elke maand open voor geïnteresseerden. “De eerste keer deed ik dat tijdens de nieuwjaarsborrel van Buurkracht in het Schrijverskwartier. Dat was meteen mijn kennismaking met de buurt. Wat een gezellige, lieve mensen allemaal, en wát een belangstelling! Van tevoren dacht ik: er komen tien, twaalf mensen. Maar ik had het hele huis vol. Ik was echt een beetje overdonderd.”

Heerlijk thuiskomen

Veel buurtgenoten hebben dus al kunnen rondlopen in het opgeknapte huis. “De meesten viel het direct op dat het zo lekker warm is. In de woonkamer is het constant 20 graden, dat is heerlijk thuiskomen. Iedereen kon ook op zolder kijken. Daar legde ik uit waar alle installaties voor dienen en hoe ze werken. Dat vonden mijn nieuwe buurtgenoten behoorlijk indrukwekkend. Ik verwacht niet iedereen nu zelf z’n huis ook zo drastisch gaat verbouwen, maar ik vind het al heel mooi als ik mensen kan meenemen in mijn leertraject. En dat we dan samen wat energiebewuster worden.”

Ook bij Janneke binnenkijken? Op de Facebookpagina van Janneke kun je zien wanneer ze haar huis openstelt en je aanmelden voor een bezoek.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?