Een duurzame deelauto - iets voor jou en je buren?

16 juli 2018

De eerste twee weken van juli stond Friesland in het teken van de Elfwegentocht. Oftewel: twee weken feest zonder een druppel benzine! Elektrische auto’s en taxi’s, deelauto’s, groengasbussen, segways, ligfietsen, elektrische boten en andere bijzondere voertuigen bepaalden het verkeersbeeld. Onze Friese buurtbegeleiders reden enthousiast rond in een elektrische deelauto. En we zien dat steeds meer mensen de voordelen zien van een deelauto. In Friesland, maar ook daarbuiten. Bijzonder is bijvoorbeeld de aanpak in het Groningse Midwolde, waar bewoners straks met een Buurtauto Bundel voor elke rit een passende – liefst elektrische – deelauto kunnen boeken.

Buurkracht 11wegentocht
De elektrische deelauto: de auto van de toekomst?

De Buurtauto Bundel is een initiatief van het buurtteam in Midwolde, DuurZSaam Actief, dat hiervoor samenwerkt met het plaatselijke autobedrijf Nienhuis. “Eind november hebben we dorpsgenoten uitgenodigd voor een inloopdag bij de garage”, vertelt Ada Kruiter van het buurtteam. “Daar konden bezoekers een proefrit maken in een elektrische auto. Voor de deur stonden die dag drie glimmend gepoetste wagens op ze te wachten: een Tesla S, een Tesla Model X en een Opel Ampera EV. En na afloop vroegen we ze aan de koffietafel om mee te denken over een deelautoplan. Wat we vooral wilden weten: onder welke voorwaarden zouden Midwolders gebruik gaan maken van een deelauto. Wat is daarvoor nodig?”

Van bezig naar gebruik

Belangstelling voor een deelauto is er in elk geval in het dorp. Dat bleek wel uit de hoge opkomst en de gesprekken met de testrijders. “Wat je merkt is dat met name huishoudens met een tweede auto een deelauto een interessant alternatief vinden”, zegt Ada. “Het klimaat vormt een belangrijke beweegreden: een deelauto is natuurlijk duurzamer dan een eigen auto, zeker als die ook nog elektrisch is. En het kan ook flink in de kosten schelen.”

Passend vervoer voor elke rit

En wat echt aanslaat, is ons idee van een heel flexibel deelautoconcept. Waar we naartoe willen, is dat abonnees een Buurtauto Bundel afnemen en vervolgens via een app een voor elke rit een passende auto kunnen lenen. Een compacte elektrische auto voor lokale ritjes bijvoorbeeld, een grotere auto voor langere ritten of zelfs een camper voor de vakantie. Nienhuis heeft nu al zeven deelauto’s waar we uit kunnen kiezen, waaronder elektrische auto’s, auto’s op groen gas en een transportbus.”

Introductie op komst

Dankzij het koffietafelonderzoek kreeg DuurZSaam Actief een helder beeld van de deelautobehoefte in Midwolde. Ada: “Samen met Nienhuis en Buurkracht zijn we de Buurtauto Bundel verder op maat aan het maken voor bewoners. Inclusief een gebruiksvriendelijke app waarmee alle abonnees straks makkelijk een deelauto kunnen boeken. We kunnen veel plakken en knippen van deelautoprojecten elders in het land, bijvoorbeeld als het gaat om dagtarieven en bezetting, maar tegelijkertijd moeten we zelf het wiel uitvinden; de vorm waarvoor wij kiezen in Midwolde, met zo veel verschillende mogelijkheden, ben ik nog nergens anders tegengekomen. Toch verwacht ik dat we de actie binnenkort officieel kunnen lanceren.”

Leestip

Meer weten over de deelauto, lees dan dit artikel:

Gaat de deelauto onze buurten veroveren?

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?