Ed Nijpels: “Voor mij is energie besparen een sport geworden”

15 juli 2018

Onlangs is het nieuwe Klimaatakkoord gepresenteerd. In de aanloop daarnaartoe onderhandelden in Den Haag bijna 100 organisaties over de concrete afspraken die daarin staan om Nederland in rap tempo te verduurzamen. Ook de stem van inwoners werd gehoord. Zij konden hun mening geven en ideeën aandragen op verschillende bijeenkomsten in het land. Die op verzoek van Ed Nijpels mede georganiseerd waren door Buurkracht. Als voorzitter van de borgingscommissie waakt hij over het Energieakkoord. Zelf wil hij ook niet achterblijven.

Buurkracht ed nijpels
Ed Nijpels: Alle aandacht voor energie besparen

Waarom zijn we nog niet massaal energie aan het besparen?

De miljoenen huishoudens in Nederland kunnen wel wat ondersteuning gebruiken. Want de gemiddelde huiseigenaar weet niet precies hoe het allemaal werkt, wat voor maatregelen je kunt treffen, welke subsidieregelingen er zijn, of welke aannemer je moet hebben. Je zou mensen eigenlijk een kant-en-klaar plan voor hun huis moeten voorleggen, zodat ze precies weten wat er moet gebeuren en in hoeveel tijd ze hun investering terugverdienen. Dan hoeven ze bij wijze van spreken alleen nog maar te tekenen en de aannemer gaat aan de slag.

Wat kunnen lokale initiatieven zoals Buurkracht bijdragen?

Die zijn heel belangrijk. Ze helpen mensen beslissingen te nemen. En ze zorgen dat een wijk of stad in beweging komt. Dat bewoners gaan samenwerken en elkaar aansteken. Zo werkt het echt. Een mooi voorbeeld daarvan vormen zonnepanelen op de daken. Toen we het energieakkoord opstelden, verwachtten we dat er eind 2017 zo’n 60.000 tot 80.000 huizen zouden zijn met zonnepanelen. De werkelijkheid is dat het er 450.000 zijn. En hoe komt dat? Doordat buren die panelen bij elkaar zien liggen, er met elkaar over praten en dan zelf die stap ook nemen. Dat verklaart het exclusieve succes van zonnepanelen.

Wat zijn uw eigen ervaringen met energiebesparing?

Ik woonde ooit in een heel grote boerderij in Friesland met een grote schuur erbij, dus het was ingewikkeld om daar energiebesparende maatregelen te treffen. Op een gegeven moment heeft een milieuorganisatie voor een project waarbij ze 12 bijzondere objecten onder de loep nam, warmtebeelden van die boerderij gemaakt. Ik maakte me wel zorgen, maar uiteindelijk kreeg ik een 7,5 tot 8-. De boerderij was redelijk goed geïsoleerd. Maar die beelden gaven me wel nieuwe inzichten: er zaten warmtelekken op plaatsen waar ik ze helemaal niet verwachtte. Daar kon ik toen ook iets aan doen. Inmiddels woon ik in Amsterdam in een rijksmonument waar je met allerlei beperkingen zit, maar ik heb ontdekt dat er nog steeds van alles mogelijk is.

Zoals?

Dubbel glas mag alleen aan de achterkant, dus aan de voorkant is het nog enkel. Verder is het huis zo grondig geïsoleerd dat er overal gaten in de deuren zijn gemaakt om de luchtdruk in het huis goed te verdelen. Ik heb een systeem waarmee ik alle radiatoren, tot en met die in het toilet toe, op afstand individueel kan bedienen met mijn telefoon. Als ik een etentje buiten de deur heb, zet ik tijdens het diner alvast de radiator in de studeerkamer aan, zodat het daar warm is als ik thuis kom. De rest van het huis hoef ik dan niet te verwarmen. Ik heb ook een zelfdenkende cv-ketel die bijvoorbeeld weet dat ik meestal om 8 uur onder de douche ga. Met slimme elektronica heeft deze ketel altijd voor voldoende warm water op het juiste moment en met zo min mogelijk verbruik van energie. Ik vind dat soort dingen prachtig, ik hou van gadgets.

Steek je daar ook je eigen buren mee aan?

Zeker! Zelf ben ik wel uitgepionierd. Ik heb nu weer actief voor Groene Grachten, een organisatie die zich richt op de verduurzaming van grachtenpanden. Voor mij is energie besparen echt een sport geworden. En ik daag als buur ook al mijn buren uit! Ik laat ze graag zien dat ondanks dat op de grachtengordel niet veel mag, er toch nog veel kan. Mét behoud van comfort; ik heb zelf ook de pest aan een koud huis. Maar energie besparen is leuk; als je er een sport van maakt, wordt het één groot avontuur.

Bekijk het interview dat Buurkracht had met Ed Nijpels:

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?