Dynamische energieavond in Hoogkamp: en nu aan de slag!

15 mei 2017

Arnhem, 11 mei: ondanks stevige concurrentie van het weer, Ajax en O’G3NE trok de energieavond ‘Zuinig met energie’ in het clubhuis van tennisvereniging Hoogkamp toch 26 belangstellenden. Op het programma stonden allerlei mogelijkheden om het energieverbruik in de buurt terug te dringen. De komende maanden bereiden groepjes buurtbewoners gezamenlijke acties voor. Wie mee wil denken en doen, is van harte welkom zich aan te sluiten.

Buurkracht buurkracht   hoogkamp   buurtbijeenkomst mei 2017
Energieavond 'Zuinig met energie' trekt veel belangstelling

De energieavond was een initiatief van Hoogkamp Energie, een bewonersclub die zich ten doel gesteld heeft de wijk te verduurzamen. Om inwoners alvast bewuster te maken van hun energieverbruik, stelt Buurkracht energieverbruiksstekkers beschikbaar. Daarmee kan iedereen de stroomslurpers in huis heel makkelijk opsporen. Mieke Hegge van Hoogkamp Energie vertelde in haar inleiding kort hoe dat werkt. Ook haalde ze de actualiteit aan: 90 hoogleraren hebben het aanstaande kabinet opgeroepen om te investeren in groene energie en duurzaamheid. En helaas is de subsidiepot van het Rijk voor isolatiemaatregelen – voorlopig – leeg. Maar dat hoeft buurtbewoners er niet van te weerhouden om de isolatie van hun woning te verbeteren.

Indrukwekkend verschil voor en na gevelisolatie

Dat er op het gebied van isolatie nog veel te winnen valt, bleek wel uit de duopresentatie van energieadviseur Marloes Bosman en buurtgenoot Paul Vlaar. Herman Velvis, ook van Hoogkamp Energie: “Marloes heeft in onze buurt in kaart gebracht met welke maatregelen we energiewinst kunnen halen. Daarbij heeft ze het huis van Paul als voorbeeldwoning genomen. Het mooie was dat hij nét de gevels van zijn hoekhuis heeft laten isoleren en dat er infraroodbeelden waren van voor en na de behandeling. Op het eerste plaatje zag je een stralend huis, één groot warmtelek. Na de werkzaamheden zag je alleen bij de raamkozijnen nog wat warmte uit het huis verdwijnen. Heel indrukwekkend. Paul vertelde daarbij dat hij het verschil ook direct merkte in comfort. De kosten van € 1.600,- waren hem erg meegevallen. En die verdient hij ook snel terug.”

Zoldervloer isoleren in plaats van het dak

Zowel het gasverbruik als het stroomverbruik is in Hoogkamp hoog; het gasverbruik ligt met 1850 kuub per jaar zelfs bijna 50 procent boven het landelijke gemiddelde van 1250 kuub. Behalve de gevels is ook een aantal daken nog niet geïsoleerd. “Het dak vervangen schijnt nogal complex en prijzig te zijn”, zegt Herman. “Wat ik een goede suggestie vond van Marloes, is om in plaats van het dak de vloer naar de zolder te isoleren als er op zolder toch niet gestookt wordt. Dat is een stuk goedkoper en even effectief.”

Grote en kleine oplossingen

Herman zelf hield ook een presentatie. “We zijn laatst bij de gemeente geweest om allerlei gegevens over Hoogkamp boven tafel te halen aan de hand van allerlei informatie die daar beschikbaar is. Van het totale energieverbruik in de wijk tot het autogebruik en de potentie voor zonne-energie. Ik heb een aantal kleine en grote maatregelen die we zouden kunnen nemen, de revue laten passeren. Zoals lagetemperatuurverwarming, warmteterugwinning en hoe je je hoogrendementsketel ook echt als hoogrendementsketel kunt gebruiken door ‘m goed af te stellen. Ik heb het gehad over dingen die iedereen makkelijk zelf kan doen zoals ledverlichting nemen en een slimme thermostaat aanschaffen. En wat we collectief in en voor de wijk zouden kunnen doen. Zo lijkt het mij interessant om verder uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn om collectief gebruik te gaan maken van aardwarmte.”

Meld je aan voor de energieverbruiksstekkers en/of om mee te denken

Na deze leuke, informatieve, dynamische avond waar bezoekers volop meepraatten, is het nu tijd voor actie. “We hebben al heel wat aanmeldingen voor de energieverbruiksstekkers”, zegt Herman. “Wie ze ook een paar dagen in huis wil, kan zich daarvoor inschrijven via onze buurtpagina. Ondertussen gaan wij gezamenlijke acties voorbereiden. Er hebben zich al tien buurtgenoten aangemeld om daarover te brainstormen. Hoogkampers die daarbij willen aanhaken, zijn van harte welkom. Ook op onze volgende bijeenkomst op 19 juni. Hou onze buurtpagina in de gaten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?