Duurzame dubbeltjes omkeren in de Doorsneebuurt

14 april 2016

Hoe kun je energie besparen in een doorsneebuurt, waar veel bewoners op een modaal inkomen zitten of daaronder? Dat is de vraag in de Doorsneebuurt in Nieuwe Pekela. Het buurtteam vroeg het de bewoners met een enquête. Hoe verwarm je je huis? Heb je overal dubbel glas? Doe je aan eigen opwek? Hoeveel energie heb je het afgelopen jaar gebruikt? Ruim 20 procent van de bewoners deed mee.

Buurkracht  mg 2168 klein
Het buurtteam van de Doorsneebuurt in Nieuwe Pekela

“De Doorsneebuurt is een doorsneebuurt met doorsneemensen, gebouwd in de jaren 70 en 80”, vertelt Ankie Voerman van het buurtteam. “De buurt is niet per se kapitaalkrachtig. Bovendien hebben we heel wat huurders in de wijk en die mogen niet overal zelf over beslissen. Om goed met Buurkracht van start te kunnen gaan, wilden we dan ook eerst weten of bewoners al met duurzaamheid bezig zijn, wat ze al gedaan hebben en waar ze eventueel nog interesse in hebben. Daarom hebben we zelf een enquête opgesteld die iets verder gaat dan het inventarisatieformulier van Buurkracht.”

Mooie respons

Van de ongeveer 120 formulieren kwamen er zo’n 25 ingevuld terug. Een mooie meevaller, vindt Ankie. “We hadden gerekend op 10 procent, zeker in deze buurt waar sommige bewoners elk dubbeltje moeten omkeren. En echt overtuigd moeten worden dat besparingsmaatregelen nemen goed is voor hun portemonnee. Dan is het goed om te merken dat er toch zo veel mensen de moeite nemen om zo’n vragenlijst in te vullen. We maken ook op uit de reacties dat er zeker interesse is om samen aan de slag te gaan. En wat ook leuk is: een bedrijfje op de Doorsneeweg heeft laten weten dat het zijn dak van 300 vierkante meter wel beschikbaar zou willen stellen voor zonnepanelen voor de buurt. We zijn nu klaar voor een volgende stap.”

In gesprek met de woningbouwcorporatie

Die volgende stap is in voorbereiding. “Uit de enquête komt naar voren dat er belangstelling is voor zonnepanelen en muurisolatie, maar bijvoorbeeld ook voor warmteterugwinning. Dat zijn onderwerpen die we ook op een bewonersavond terug kunnen laten komen. En we zijn in gesprek met woningbouwcorporatie Acantus die hier een aantal woningen verhuurt, om te kijken of we samen iets kunnen doen. Bijvoorbeeld samen bedrijven inschakelen die in de Doorsneebuurt maatregelen willen uitvoeren met korting. Daar hopen we binnenkort knopen over door te hakken.”

Doorsneebuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Doorsneebuurt