Duurzaamste dorp van Overijssel wil nóg duurzamer

30 maart 2017

De 23 huizen in Aardehuis (Olst) zijn allemaal eigenhandig door de eigenaren gebouwd, en wel zo duurzaam mogelijk. In grondstoffen, bouwmaterialen én energieverbruik. Valt er niet tóch nog wat op het energieverbruik te besparen? Op 28 maart kwamen bewoners in het gezamenlijke Middenhuis bij elkaar om daarvoor weer nieuwe ideeën op te doen.

Buurkracht buurtbijeenkomst aardehuis
Buurtbijeenkomst Aardehuis

Ruim de helft van de huishoudens was vertegenwoordigd op deze avond, die een buurtteam met ondersteuning van Buurkracht georganiseerd had. Joris Meijerink, een van de leden: “Eind januari heeft Buurkracht energieadviseur Erik Giessen op Aardehuis af gestuurd om warmtebeelden in het dorp te maken en metingen te verrichten in onze huizen. Wij wilden namelijk graag weten hoe tochtdicht ze zijn. Dat bleek tegen te vallen: er lekt nogal wat warmte weg door gaten en kieren bij deuren en kozijnen. Tijdens de bijeenkomst liet hij zien wat hij had aangetroffen. En wat we daar nu nog aan kunnen doen.”

Heilige graal: van het netwerk af

Tochtig of niet, op de energierekeningen in Aardehuis kunnen de meeste huishoudens in de rest van het land jaloers zijn. “We houden bij wat iedereen verbruikt en wat we aan energie opbrengen met onze zonnepanelen en -collectoren. Ook nu hebben we die gegevens weer bij elkaar gelegd. De een betaalt € 19,- per jaar, anderen iets meer. Of minder. Zelf krijg ik € 200,- terug van het energiebedrijf. Toch willen we kijken of we dit nog verder kunnen verbeteren. Vanuit de Saxion Hogeschool in Enschede buigen twee studenten zich over die vraag. Zij bekijken bijvoorbeeld de mogelijkheden om nog zuinigere apparaten te gebruiken. Daarnaast zijn we zelf bezig met selfstorage. Het idee is om een gezamenlijke accu in het dorp te plaatsen zodat we de energie die we overdag te veel opwekken, ’s avonds zelf kunnen gebruiken. De heilige graal is dat we helemaal van het netwerk af kunnen.”

Mee op kierenjacht?

Genoeg informatie en inspiratie voor één avond. Joris: “We kunnen op kierenjacht! Tijdens de bouw hebben we veel aandacht besteed aan isolatie, maar onze huizen zijn toch minder tochtvrij dan we hoopten. Erik Giessen heeft ons een helder beeld gegeven van waar de gaten en kieren in onze woningen te vinden zijn en waar we ze nog kunnen dichtkitten of op een andere manier te lijf kunnen gaan. Daar gaan we mee aan de slag. Ook met de selfstorage en het onderzoek van Saxion gaan we door. Op straat en via onze buurtpagina houden we iedereen op de hoogte.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?