Duurzaamheidsmarkt in Sinselveld-Zuidoost inspireert

03 mei 2018

Ondanks fikse concurrentie van het stralende weer op 21 april werd de duurzaamheidsmarkt in de school voor praktijkonderwijs Wildveld in Sinselveld-Oudzuid (Venlo) prima bezocht. Bezoekers struinden rond langs de stands, namen een kijkje in de circulair gebouwde sporthal en basisschool om de hoek, snuffelden aan elektrisch rijden, wekten zelf al trappend stroom op met de energiefiets en meer. De volgende activiteiten van de organiserende energiecoöperatie Samenstroom staan alweer op de rol. Blijf op de hoogte via buurkracht.nl/sinselveld-zuidoost.

Buurkracht 180418 foto bij aankondiging
Ben je al aangemeld op onze buurtpagina? Dan houden we je op de hoogte.

Aan de organisatie van de duurzaamheidsmarkt was veel aandacht besteed; alles was tot in de puntjes verzorgd. Voor bezoekers was er van alles te doen en te beleven. Zo konden ze korte presentaties en demonstraties bijwonen, planten kopen uit de ecologische kassen van Wildveld en genieten van koffie en hapjes die met ingrediënten uit die kassen bereid zijn. Ook voor kinderen stonden er activiteiten op het programma, van een workshop tot ravotten in de speelzaal van de basisschool. “Het was een leuke, gezellige middag”, zegt Paul Klein Tuente, buurtteamlid van Sinselveld-Zuidoost en bestuurslid van Samenstroom. “Vooral voor de kassen, de elektrische auto’s en de bezichtiging van de sporthal en de basisschool was veel belangstelling, en de gesprekken kwamen aardig op gang.”

Vegetarisch buffet

Zelf heeft Paul ook goede contacten gelegd tijdens de duurzaamheidsmarkt. “Bijvoorbeeld met Johan Janse van Buurauto, dat gespecialiseerd is in elektrische deelauto’s. Er ontstonden spontaan allerlei ideeën die we samen kunnen ontwikkelen.” Na afloop van de energiemarkt was er voor iedereen die betrokken was bij de organisatie een vegetarisch buffet, klaargemaakt door de leerlingen van Wildveld. “Een heel leuke en uitstekend verzorgde afsluiting als dank voor ieders bijdrage”, vindt Paul.

Vervolgstappen

Na de meivakantie komt het buurtteam van Sinselveld-Oudzuid bij elkaar om te brainstormen over vervolgstappen. Ondertussen is Samenstroom ook alweer op allerlei andere borden aan het schaken. “Samen met het Energieloket gaan we bijvoorbeeld een traject in om meer bekendheid te geven aan de energiescans van het Energieloket. Daarbij krijgen huishoudens die misschien niet het geld hebben om fors in verduurzaming te investeren, gedragsveranderingstips om te besparen op hun energierekening. Ook zijn we in gesprek met een investeerder over een grote zonneweide, en we hebben contact met de provincie over de mogelijkheden voor windturbines op Brainport. Als we verder zijn, gaan we zeker ook de verbinding leggen met de buurt. In Sinselveld-Oudzuid houden we bewoners op de hoogte via onze buurtpagina. Dus ik zou zeggen: meld je daar aan om bij te blijven.”

Sinselveld-Oudzuid

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Sinselveld-Oudzuid