Duurzaam Vilsteren bereidt collectief zonnedak voor

02 augustus 2017

Het gaat goed met de opwek van duurzame energie in Vilsteren. Dankzij de zonnepanelenactie van Energie Vilsteren plaatst installatiebedrijf Groen uit Ommen momenteel maar liefst 300 zonnepanelen op Vilsterse daken. Voor dorpsgenoten die geen zonnepanelen op hun eigen dak willen of kunnen laten installeren, bereidt het bewonersinitiatief een actie voor met zonnestroom van een collectief zonnedak.

Buurkracht zonnepanelen duurzaam vilsteren1
Zonnepanelen Duurzaam Vilsteren

Een uitgelezen gelegenheid om de belangstelling in het dorp voor een gezamenlijk zonnedak te peilen, was het festival Vilsteren Bruist begin juli. Gerard Rietman van Duurzaam Vilsteren is opgetogen: “De interesse blijkt heel groot. We hebben de gegevens van tientallen dorpsgenoten genoteerd die graag op de hoogte willen blijven en nu al overwegen om mee te doen.”

Mooi alternatief voor zonnepanelen op eigen dak

Rietman verwacht dat zich de komende tijd nog meer dorpsgenoten zullen melden: “Ongeveer de helft van de huishoudens in Vilsteren heeft niet de mogelijkheid om zonnepanelen op het eigen dak te leggen. Bijvoorbeeld omdat hun woning onder beschermd dorpsgezicht valt of ongunstig ligt ten opzichte van de zon. Als er een collectief zonnedak komt, kunnen zij toch duurzame, lokaal opgewekte stroom gebruiken.” Duurzaam Vilsteren heeft al een dak op het oog: “We hebben de eigenaar van een boerderij bereid gevonden het dak van zijn schuur beschikbaar te stellen. Daar kunnen 300 panelen op.”

Voorbereidingen in volle gang

Op dit moment werken de leden van Duurzaam Vilsteren de actie verder uit: wat kunnen ze deelnemers straks precies bieden? Tegen welke voorwaarden? Hoe wordt het rendement van de zonnepanelen verrekend, hoe wordt de uitbetaling en verzekeringen geregeld? “Via onze buurtpagina buurkracht.nl/vilsteren houden we iedereen op de hoogte over de voortgang”, vertelt Gerard. “Als er dan nog steeds zo veel belangstelling is, gaan we de voorbereidingen verder afronden. Zodat we dorpsgenoten in het najaar met een kant-en-klaar aanbod kunnen doen.”

Meld je aan

Dorpsgenoten die belangstelling hebben voor dit zonneproject, kunnen zich alvast melden bij Duurzaam Vilsteren via buurkracht.nl/vilsteren. Gerard: “Daar kunnen inwoners van Vilsteren ook terecht als ze alsnog zonnepanelen op hun eigen dak willen. De kortingsactie is op 1 juli verlopen, maar wij brengen graag nog meer huishoudens in contact met Duurzaam Vilsteren. Wie weet wat er nog mogelijk is.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?