Duurzaam ondernemen in Buurkrachtland

17 februari 2016

Paul Siebers uit De Mortel en Henrie van Summeren uit Elsendorp zetten zich in voor duurzaamheid: in hun buurt én hun bedrijf. En dat levert ze geen windeieren op. Dit artikel staat ook in het Buurkracht Jaarboek 2015. Je kunt 'm aanvragen via marije@buurkracht.nl.

Bloemen houden van energie besparen

Buurkracht paul   img 3876 bew klein
Paul Siebers in zijn winkel

Paul Siebers uit De Mortel heeft een bloemenzaak, ‘t Bluumke. En, vindt hij, een groen bedrijf hoort ook een groene uitstraling te hebben. Om te beginnen heeft Paul een groot deel van zijn oude pand laten slopen. Daarvoor in de plaats is een nieuwe winkel gebouwd van 2000 m2 met onder meer vloerverwarming, een warmtepomp, tiptop isolatie en zonnepanelen op het dak. “Voor de verbouwing lag het gasverbruik op 18.000 kuub, nu nog maar op 3000. Dat scheelt enorm. Met de warmtepomp verwarm ik bovendien niet alleen de winkel, maar ook mijn huis dat eraan vast ligt.” Hij bespaart nu dus 80 procent op zijn gasgebruik. “Dat gun ik iedereen in De Mortel wel.” Met die instelling introduceerde hij Buurkracht in het dorp.

Agrarisch ondernemen op zonne-energie

Buurkracht zlto   jaarverslag 3   zonnepanelen   henny van summeren 082898 klein
Henrie op zijn boerderij

Het akkerbouwbedrijf annex jongvee-opfokbedrijf van Henrie van Summeren uit Elsendorp is economisch gedreven, maar met veel oog voor duurzaamheid. “Ik pas graag nieuwe technieken toe. Die laten zich prima combineren met duurzaamheid. Zo hebben we een geavanceerd drainagesysteem waarmee we water kunnen afvoeren en kunnen oogsten op het beste moment. En het duurzaamheidsvoordeel is dat het mineraalverlies minimaal is. Dat bevordert de biodiversiteit.” In zijn dorp en in de hele wijde omgeving is Henrie een van de boegbeelden van Buurkracht. Hij gaf zelf het goede voorbeeld. Zijn woning liet hij isoleren en ook in zijn bedrijf nam hij maatregelen. Zo liet hij tachtig zonnepanelen plaatsen op zijn schuur. “Die wekken zo veel elektriciteit op dat het bedrijf inmiddels energieneutraal draait. Zelfs als we de akkers beregenen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?