Duurzaam Aldlân in Ons Huis Verdient Het van RTL4

15 april 2014

Persbericht, Leeuwarden

Een energierekening van nul euro, wie wil dat niet? Het RTL4-programma Ons Huis Verdient Het, onderdeel van de gelijknamige campagne, spoort Nederlandse huishoudens aan energie te besparen. En laat daarbij inspirerende voorbeelden zien van buurten die op de goede weg zijn. Op 26 april besteedt het programma uitgebreid aandacht aan de Leeuwarder wijk Aldlân, waar bewoners samen aan de slag gaan met energiebesparende maatregelen.

Buurkracht 140428 item bk 3
Ons Huis Verdient Het

De cameraploeg van RTL4 was in maart een hele dag te gast bij de werkgroep Duurzaam Aldlân, die zich ten doel heeft gesteld de buurt fors te verduurzamen. Duurzaam Aldlân krijgt daarbij ondersteuning van Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V dat in het leven geroepen is om buurten bij te staan bij besparingsacties. Zoals de collectieve aanschaf van zonnepanelen, het aanbrengen van spouwmuurisolatie of de plaatsing van energiezuinige CV-ketels. Om dat voor elkaar te krijgen, is een eerste vereiste dat buurtbewoners geïnteresseerd raken in de plannen en in beweging komen. RTL4 brengt vooral in beeld hoe Duurzaam Aldlân zich inzet om bewoners te enthousiasmeren. Er is bijvoorbeeld gefilmd hoe de werkgroep voorbereidingen treft voor de drie informatieavonden op 4 maart, 18 maart en 1 april en langs de deuren gaat met flyers.

Eyeopener

Tijdens de eerste bijeenkomst op 18 maart zijn ook opnamen gemaakt. Een bijzondere avond, waar onder meer wethouder Isabella Diks haar steun betuigde en een persoonlijk verhaal hield over energie besparen in haar eigen huis. Niet alleen was haar energieverbruik flink afgenomen, het was ook veel behaaglijker geworden in huis. Voor veel aanwezigen was dit een eyeopener. “We willen buurtgenoten bewust maken van de mogelijkheden om energie te besparen zonder in te leveren op je wooncomfort”, licht Jacob Borger van Duurzaam Aldlân toe. Hij en twee andere leden van de werkgroep hebben in het najaar van 2013 de cursus ‘Hoe verduurzaam ik mijn woning’ gevolgd van de gemeente, Energieloket Slim Wonen Leeuwarden. Als Energieambassadeurs willen ze hun passie voor duurzaamheid overbrengen op hun buurtgenoten. De buurtbijeenkomsten zijn alvast goed gezocht; vervolgstappen zitten in de pijplijn.

Voor wie benieuwd is naar de beelden en meer wil weten over Duurzaam Aldlân, Buurkracht en energiebesparingsacties in Aldlân: kijk zaterdag 26 april om 16.00 uur naar Ons Huis Verdient Het op RTL4.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?