Duurzaam Aldlân goed van start met energiebesparingsactie

05 maart 2014

Persbericht, Leeuwarden

In deze tijd van crisis en hoge brandstofprijzen wordt energie besparen aantrekkelijker. Toch komt het er in veel huishoudens niet van. Te druk. Gedoe. Geen idee wat een investering oplevert. Om die hobbels weg te nemen, werkt Duurzaam Aldlân samen met Buurkracht. Het doel: bewoners van Aldlân ondersteunen bij besparingsmaatregelen. Inwoners van Aldlân-West konden zich als eerste laten informeren tijdens de wijkbijeenkomst op 4 maart in wijkcentrum Froskenburch. Daar was ook wethouder Isabelle Diks aanwezig. Op 18 maart zijn de bewoners van Aldlân-Oost-zuidzijde en op 1 april voor Aldlân-Oost-noordzijde aan de beurt. Alle geïnteresseerden zijn vanaf 19.30 uur welkom. We beginnen om 20.00 uur.

‘Slim besparen op energie’ is het motto van de gemeente Leeuwarden en enthousiaste energieambassadeurs die de wijk Aldlân toekomstbestendig willen maken. Duurzaam gebruik van energie en grondstoffen kan daaraan bijdragen. “Wij willen onze buurtgenoten bewust maken van de mogelijkheden om energie te besparen, zonder op je wooncomfort in te leveren”, aldus Jacob Borger, energieambassadeur van het eerste uur. Dit werd ook duidelijk tijdens de eerste bijeenkomst op 4 maart. Wethouder Isabelle Diks vertelde daar openhartig hoe zij elke keer hartkloppingen krijgt als ze de jaarafrekening bekijkt. Zij en haar man zijn daarom druk bezig hun rijksmonument te verduurzamen. Het hele huis is inmiddels geïsoleerd, zonder dat ze op wooncomfort hebben ingeleverd. Sterker nog: ‘Het huis voelt nu zelfs comfortabeler aan dan voor de isolatie. Dat had ik nooit gedacht!’ Uit de reacties in de zaal blijkt dat inderdaad nog weinig bekend is dat besparen op energie hand in hand gaat met het verhogen van het wooncomfort. De buurtbewoners zijn enthousiast en hebben aangegeven waarover ze verder geïnformeerd willen worden. Duurzaam Aldlân en Buurkracht kijken daarom terug op een geslaagde avond.

Programma buurtbijeenkomst

Tijdens de bijeenkomsten stellen de initiatiefnemers van Duurzaam Aldlân zich voor en vertellen ze over hun plannen en financierings- en subsidiemogelijkheden. Buurkracht vertelt over makkelijker samen energie besparen met inzicht en concrete hulpmiddelen. Een energieadviseur presenteert de resultaten van zijn onderzoek in de buurt. Jacob Borger: “Tijdens de bijeenkomsten leggen we uit wat Buurkracht inhoudt en willen we laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van energiebesparing. Veel mensen weten dat niet goed. Dit doen we aan de hand van een aantal representatieve woningen uit de wijk. Ook krijgen wij als Buurkrachtbuurt gratis en versneld een slimme meter.”

Laagdrempeliger

Duurzaam Aldlân en Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V., bundelen hun krachten. Ze brengen bewoners bij elkaar om samen besparingsmaatregelen bij de kop te pakken. Zodat dit laagdrempeliger wordt omdat bewoners zich aan elkaar kunnen optrekken en de taken kunnen verdelen. Voordelig, omdat ze samen offertes kunnen aanvragen. En leuker omdat ze er niet alleen voor staan. Duurzaam Aldlân trekt de kar, Buurkracht ondersteunt. Bijvoorbeeld door de besparingsmogelijkheden in de buurt te onderzoeken en bewoners te helpen bij het opvragen en beoordelen van offertes. Bovendien kunnen bewoners via hun persoonlijke pagina op buurkracht.nl hun eigen energieverbruik nauwkeurig volgen en vergelijken met het gemiddelde van hun buren. Jacob Borger: “We hopen zelfs dat er een enthousiaste competitie ontstaat: wie bespaart het meeste? Dat mensen elkaar aansteken en zo samen nog meer besparen.”

Over Duurzaam Aldlân

Per 1 januari van dit jaar is de werkgroep ‘Duurzaam Aldlân’ actief. Deze werkgroep is opgericht door een drietal enthousiaste ‘energieambassadeurs’. Als betrokken bewoners van Aldlân hebben ze in het najaar van 2013 de cursus ‘Hoe verduurzaam ik mijn woning’ van Slim Wonen Leeuwarden van de gemeente Leeuwarden gevolgd. Zij hebben hun passie en betrokkenheid met betrekking tot ons milieu en duurzaamheid gebundeld en willen die overbrengen op de medebewoners van onze groene wijk. Om dit doel te bereiken wil de werkgroep, inmiddels bestaand uit vijf leden, gebruikmaken van een aantal mogelijkheden om de medebewoners van Aldlân bewust te maken van energiebesparing. Er zullen daartoe in de toekomst meer projecten worden opgezet om de boodschap over te brengen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?