#durftevragen: wat doe ik met mijn cv-ketel?

26 augustus 2018

We gaan de komende decennia massaal stoppen met aardgas. Wat wil je daarover weten, vroegen we een paar maanden terug. De vragen stroomden binnen. Vorige maand lichtten we die over koken zonder aardgas eruit. Dit keer zoomen we in op de cv-ketel. Als het aan een brede klimaatcoalitie ligt, mag die vanaf 2021 alleen vervangen worden door een (hybride) warmtepomp of ander duurzaam alternatief. Wat dan?

Buurkracht cvketel
Het einde van de cv-ketel komt naderbij

Mijn cv-ketel is langzaamaan aan vervanging toe. Hoe kan ik overstappen naar een meer duurzame manier van verwarmen?

Een vraag die in veel huishoudens speelt, zo bleek wel uit de ingestuurde vragen. Niet zo gek, want jaarlijks zijn ongeveer 350.000 cv-ketels in ons land aan vervanging toe. Wat kun je het beste doen als jij aan de beurt bent? Die vraag is met het recente nieuws nog actueler geworden. Wil je op dit moment als individuele woningeigenaar helemaal stoppen met aardgas, dan kom je bijna automatisch uit bij een volledig elektrische warmtepomp. Meer hierover en andere alternatieven voor verwarmen met aardgas lees je in dit artikel.

Wat komt er kijken bij een volledig elektrische warmtepomp?

Een volledig elektrische warmtepomp vraagt allereerst om goede isolatie en een systeem dat op lage temperatuur verwarmt. Dat betekent in de praktijk meestal: vloerverwarming en/of lagetemperatuurradiatoren. Met een warmtepomp alleen ben je er niet. Daar komt bij dat sommige volledig elektrische pompen een aansluiting van 3x35 Ampère vereisen. Zo’n zwaardere aansluiting kost ruim € 600,- meer per jaar dan een gewone aansluiting. Je moet ook voldoende ruimte voor hebben: een volledig elektrische warmtepomp is meestal een stuk groter dan een cv-ketel. Voor een bodemwarmtepomp moet je nog diep de grond in kunnen om een warmtewisselaar aan te brengen. En haal je warmte uit de lucht, dan heb je daarvoor ruimte op je dak of gevel nodig, ongeveer zo groot als een airco.

En bij een hybride warmtepomp?

Een alternatief is een kleinere warmtepomp in combinatie met een cv-ketel die alleen bijspringt op piekmomenten – een hybride warmtepomp dus. Ook dan is goede isolatie belangrijk. Maar anders dan bij een volledig elektrische warmtepomp, zijn voor het in gebruik nemen van een hybride variant niet direct aanpassingen aan je systeem nodig: een hybride warmtepomp laat zich eenvoudig combineren met hoge- en lagetemperatuursystemen. Ook een zwaardere elektriciteitsaansluiting is meestal niet aan de orde. Wel moet je er rekening mee houden dat je naast je cv-ketel nog een apparaat krijgt – dat overigens vaak kleiner is dan de cv-ketel zelf. En een warmtewisselaar op je dak of gevel.

Ik heb mijn jarenzeventighuis zo goed mogelijk geïsoleerd. Maar is dat goed genoeg voor een warmtepomp of moet je dan toch aan nieuwere standaarden voldoen?

Technisch gezien is een warmtepomp altijd wel mogelijk, maar dat betekent niet automatisch dat die keuze goed voor het milieu of voor je portemonnee is. Een warmtepomp presteert namelijk beter, naarmate de aanvoertemperatuur van het water in het verwarmingssysteem lager is. Maar wil je een comfortabele temperatuur in huis krijgen met lagetemperatuurverwarming, dan moet er zo min mogelijk warmte verloren gaan. Daarbij helpt goede isolatie. Die maakt ook dat je met een kleinere warmtepomp uit de voeten kunt. Wil je een indicatie van welk type warmtepomp voor jouw huis geschikt is, vul dan de warmtepompverkenner in op warmtepompplein.nl.

Zijn elektrische cv-ketels al rendabel of is een warmtepomp beter?

Elektrische cv-ketels bestaan ook. Die gebruiken geen gas, en halen geen warmte uit de bodem, de lucht of je ventilatiesysteem, maar zetten stroom om in warmte. Je komt ze vooral tegen waar geen aardgas is, bijvoorbeeld aan boord van grote schepen met een flink aggregaat, of in een afgelegen boerderij die een eigen windmolen heeft staan en wind over heeft. Voor particuliere huishoudens is een elektrische cv-ketel met de huidige techniek nog nauwelijks rendabel te maken: je huis verwarmen wordt er ongeveer 2,6 keer zo duur van als met aardgas. En wil je de elektriciteit die je nodig hebt, zelf opwekken, dan heb je daar als gemiddeld huishouden al gauw 85 zonnepanelen voor nodig. Om een warmtepomp van stroom te voorzien, ligt dat aantal op 24.

Slaan we niet door? Kunnen we niet beter eerst besparen door betere isolatie en energiezuinige afstelling van de verwarmingsinstallatie?

Met betere isolatie en een energiezuinige afstelling van je verwarmingsinstallatie breng je in elk geval je energievraag naar beneden. En we weten allemaal: de duurzaamste energie is de energie die je niet gebruikt. Dat is dus zeker een belangrijke stap, en het is bovendien een goede, zo niet noodzakelijke voorbereiding op een warmtepomp.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?