#durftevragen: alles wat je wilde weten over aardgasloos wonen

21 juli 2018

Het Klimaatakkoord bevestigt wat we al aan zagen komen: de komende decennia gaan we stoppen met aardgas. Hoe dan? Wat zijn de alternatieven? Wie gaat dat betalen? De afgelopen maanden hebben we deze en andere vragen die binnenkwamen op onze #durftevragen-oproep, in clusters beantwoord. Van elektrisch koken tot cv-ketels en financiering. Hier vind je ze allemaal bij elkaar.

Buurkracht eten2
Van het gas af betekent ook het einde van ons gasfornuis

Alternatieven voor aardgas

Als we geen gas meer hebben, hoe gaan we dan ons huis verwarmen? In de aanloop naar de #durftevragen-serie zetten we de verschillende alternatieven voor aardgas op een rij, zowel voor individuele huishoudens als voor hele wijken. Kijk het hier na.

Koken zonder blauwe vlammetjes

Hoe zet ik eten op tafel als ik geen gasaansluiting meer heb? Wat zijn de alternatieven koken op gas? Wat komt er allemaal bij kijken om over te stappen inductiekoken? Lees het hier.

Cv-ketels in de ban: stappenplan

Als het aan de regering ligt, komt voor alle cv-ketels die vanaf 2021 aan vervanging toe zijn, een duurzaam alternatief in de plaats. Wat zijn dan de keuzes? Welke aanpassingen zijn daarvoor nodig? Wat is het verschil tussen een volledig elektrische en een hybride warmtepomp? Dat vind je hier terug.

Wie gaat dat betalen?

Allemaal leuk en aardig, die overheidsplannen, maar wat kost het eigenlijk om de transitie naar aardgasloos wonen te maken? Waar haal ik het geld vandaan? Levert het ook wat op? En moet de regering niet meer doen om dit financieel mogelijk te maken? Daarover meer in dit artikel.

Leestip

Janet is buurtteamlid van Buurkrachtbuurt Oosterveld-Rolde. Zij en haar gezin gaan vol voor een zo duurzaam mogelijke woning. Hoe ze dat doen, welke vorderingen ze maken - zo zijn ze inmiddels volledig van het gas af - en waar ze tegen aan lopen, kun je lezen in de blog die het gezin hierover bijhoudt.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?