#durftevragen: aardgasloos wonen, wat kost dat?

25 juni 2018

De komende decennia stoppen we massaal met aardgas. Wat wil je daarover weten, vroegen we een paar maanden terug. Dat leverde een stroom aan vragen op, onder meer over elektrisch koken, cv-ketels vervangen en hoe je verduurzaming aanpak. En over geld natuurlijk. Want leuk en aardig, dat verduurzamen, maar wie gaat dat betalen? En hoe dan? We vroegen het Marlon Mintjes van Milieu Centraal.

Buurkracht inductie 3
Gasloos wonen betekent ook: gasloos koken, op inductie bijvoorbeeld

Wat kost het om mijn huis zo aan te passen dat ik aardgasvrij kan wonen?

Als je nu van het gas af wil, ben je als particulier al snel aangewezen op een volledig elektrische warmtepomp als vervanger voor je cv-ketel. Wil je dat die goed functioneert, dan moet je huis heel goed geïsoleerd zijn en voorzien van HR++ dubbel glas of tripleglas en ventilatie met warmterugwinning. Zo zorg je voor lage energiekosten en mimimaal warmteverlies. Dat laatsteis belangrijk voor de lagetemperatuurverwarming die je met een warmtepomp nodig hebt, zoals vloer- of wandverwarming. Verder moet je overstappen op elektrisch koken. Ten slotte betaal je een bijdrage om afgesloten te worden van het gasnet. De totale kosten hangen sterk af van de huidige staat van je huis. Bij Milieu Centraal hebben we berekend dat je met een goed geïsoleerd huis uit 2009 voor zo’n € 13.000,- klaar bent. Met een slecht geïsoleerd huis uit de jaren 70 kom je uit op ruim het dubbele. Forse bedragen, maar een investering die zich uiteindelijk terugverdient. En die de waarde van je huis verhogen.

Stel, ik gebruik geen aardgas meer, wat heeft dat voor invloed op mijn energielasten?

Als je onafhankelijk bent van aardgas, heb je ook geen gasrekening meer. Wel heb je nog steeds energie nodig om je huis en je water te verwarmen. Krijg je die via een warmtenet, dan betaal je daarvoor aan de hand van de hoeveelheid warm water die je huis binnenkomt. Je aanbieder is voor de tarieven gebonden aan de Warmtewet, waarin het uitgangspunt is dat je niet meer betaalt dan huishoudens met een gewone gasaansluiting. Krijg je je warmte via een warmtepomp en kook je op inductie, dan gaat je elektriciteitsverbruik omhoog. Voor zover je dat niet zelf opwekt met zonnepanelen, komt dat extra op je stroomrekening.

Hoe kom ik aan de investeringsbedragen voor mijn jarenzeventighuis?

Op een aantal maatregelen, zoals een warmtepomp en een zonneboiler kun je (nog) subsidie krijgen. Ook kun je tegen gunstige voorwaarden een duurzaamheidslening aanvragen. Een andere mogelijkheid om de maatregelen te financieren is uit je hypotheek; een toenemend aantal banken geeft bijvoorbeeld rentekorting als je maatregelen neemt. Meer informatie over de financiering van verduurzaming vind je op energiesubsidiewijzer.nl of in dit artikel.

Kan de overheid niet meer doen om huiseigenaren financieel te ondersteunen?

Op dit moment wordt hard gewerkt aan een nieuw energieakkoord; we weten nog niet precies wat daarin staat, bijvoorbeeld op het gebied van subsidies. De plannen zijn er in elk geval op gericht om de verduurzaming van huizen enorm te versnellen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat woningeigenaren dat financieel niet of nauwelijks voelen. De verwachting is dat de belasting op gas omhooggaat en die op elektriciteit omlaag om de overgang naar gasloos wonen een impuls te geven. Gemeenten krijgen ook de opdracht om wijk voor wijk te bepalen wat de beste oplossing is om aardgasvrij te worden. Dat kan met warmtepompen, maar bijvoorbeeld ook met een warmtenet of biogas. Al over drie jaar moeten alle huishoudens in Nederland weten waar ze aan toe zijn. En ondertussen wordt er gewerkt aan nieuwe financieringsconstructies, waarbij je een lening met heel lage rente kunt krijgen voor verduurzamingsmaatregelen die niet gekoppeld is aan jou, maar aan je huis. Als je verhuist, neemt de nieuwe eigenaar deze lening over, zodat jij de restschuld niet hoeft mee te nemen. Als het goed is, wordt alles op 6 juli helemaal duidelijk, dan wordt het Klimaatakkoord gepresenteerd.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?