Duizendste energiebespaartreffer in Kortland

01 november 2016

Gebak voor de hele buurt! In Kortland, Peize, vierden buurtbewoners op zaterdag 29 oktober dat de 1000e energiebesparingsmaatregel onder de vlag van Buurkracht in deze wijk gevallen is. Wethouder Gerrit Alssema van de gemeente Noordenveld kwam persoonlijk zijn felicitaties overbrengen.

Buurkracht met wethouder
Persoonlijke felicitaties van wethouder Gerrit Alssema
Buurkracht gezelligheid
Geslaagd feestje in Kortland Peize

Het grasveld aan de Eikenlaan was voor de gelegenheid vrolijk opgetuigd met een feesttent en een ronde buurtenbank met honderd energiezuinige schemerlampen. Ook het weer hielp mee om er een gezellige middag van te maken. Ruim zestig buurtbewoners kwamen bij elkaar om het glas te heffen op de 1000e Buurkrachtmaatregel, en vooral op het succes van samen energie besparen in de buurt. Tot nu toe deden al 15 huishoudens mee aan de isolatieactie die het Buurkrachtbuurtteam heeft opgezet en 1 bewoner liet zonnepanelen plaatsen. Cyriel Vandeursen van dit team: “Verrassend veel als je bedenkt dat veel huishoudens individueel al van alles gedaan hadden. Dat de duizendste Buurkrachtmaatregel in onze buurt genomen is, was al even verrassend. En een prima aanleiding om energie besparen extra onder de aandacht te brengen.”

Cheque van € 450,-

De feestelijke bijeenkomst ging van start met een kort officieel gedeelte. Marjan Hendriks, buurtbegeleider van Buurkracht in deze contreien, sprak het buurtteam lovend toe en overhandigde namens Buurkracht een cheque ter waarde van € 450,- voor een maatschappelijk doel in de buurt. “Een mooi gebaar, we gaan ons beraden op een goede bestemming voor dit bedrag. Iedereen is welkom om daarover mee te denken”, aldus Cyriel.

Sjaals en mutsen van de wethouder

Wethouder Gerrit Alssema bracht eveneens zijn gelukwensen over op het buurtteam en alle aanwezige bewoners. Hij vertelde hoe hij als kleine jongen in de winter met een dikke trui in die ene kamer in huis zat die verwarmd werd. “Ook een manier om energie te besparen. In dat kader had ik voor de buurtteamleden als aardigheidje een sjaal en muts meegenomen. Maar met een serieuze ondertoon: energiebewustwording is ongelofelijk belangrijk. Daar dragen gezamenlijke initiatieven zoals in Kortland sterk aan bij. Ik vind die aanpak heel bijzonder. In onze gemeente zijn inmiddels vijf Buurkrachtinitiatieven actief en die ondersteunen wij van harte. Je merkt dat het ook iets doet met de band in de buurt: verschillende bewoners vertelden me dat het hun niet alleen om energie besparen ging, maar ook om de sociale aspecten.” Cyriel beaamt dit: “Er gingen bij dit feestje al stemmen op om vaker een buurtfeest te organiseren. Zo gezellig was het.”

Acties in de pijplijn

Duizendste maatregel of niet, Kortland is nog niet klaar met energie besparen. “Op 26 november organiseren we een middag over doe-het-zelfmaatregelen. Zoals je leidingen isoleren, brievenbusborstels bevestigen, tochtstrippen aanbrengen. En daarna gaan we weer verder met onze zonnepanelenactie. We houden buurtgenoten op de hoogte via onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?