Dubbel glas of isolatieglas: zoek de verschillen

21 november 2016

Een op de acht Nederlanders weet niet wat voor glas er in zijn ramen zit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting HIER klimaatbureau onder 2.512 respondenten. Hoe zit dat bij jou?

Welke soorten beglazing heb je eigenlijk?

Buurkracht 161121 dubbel glas
Dubbel glas plaatsen gaat zo!

Heel wat huizen in Nederland hebben nog (gedeeltelijk) enkel glas. Bij die ramen zit er maar één glasplaat in het kozijn geklemd. Doorgaans een behoorlijk warmtelek: het glas geleidt de warme door naar buiten. ‘Gewoon’ dubbel glas, waarbij je twee glasplaten hebt met daartussen een laagje droge lucht, is ook niet het toppunt van isolatie. Tegenwoordig wordt daarom vooral HR++-glas geplaatst: dubbel glas met daartussen een edelgas dat goed isoleert. Meestal is dit Argon. Aan de binnenkant van het glas zit bovendien een dun laagje coating dat warmte weerkaatst en zo de isolerende waarde verder verbetert. Nog meer warmte hou je binnen met triple glas (HR+++), dat vergelijkbaar is met HR++-glas, maar drie glasplaten heeft en dus een dubbele isolatie.

Wat is ZHR-dubbel of triple glas?

Soms zit er op HR++- of triple glas een extra zonwerende coating aan de buitenzijde. Dat laat minder zonlicht door en is koeler in de zomer. Maar in de winter profiteer je ook minder van de zon. Voor een zo laag mogelijke energierekening kun je beter HR++-glas combineren met zonwering.

Wat voor beglazing zit er in jouw woning?

Hoe kom je er nou achter wat voor beglazing er in jouw huis zit als je die niet zelf hebt aangeschaft? Als je goed naar je kozijnen kijkt, zie je al of er één of twee of drie glasplaten in zitten. Zijn het er twee, kijk dan of op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met HR, HR+ of HR++ erbij. Zo niet, dan heb je waarschijnlijk gewoon dubbel glas. Je kunt ook nog een vlammetjestest doen: hou een aansteker of brandende lucifer 5 tot 10 centimeter van het raam en kijk naar de weerspiegeling in de ruit. Je ziet vier vlammetjes. Bij gewoon dubbel glas hebben die allemaal dezelfde kleur; bij isolerend glas zijn er twee anders gekleurd, meestal blauw. Dat komt door de coating.

Is isolatieglas iets voor jou?

Als je enkel of gewoon dubbel glas hebt, verspil je al snel onnodig warmte. Dan is vervangen door HR++-glas de overweging waard. Voor een tussenwoning kost dat rond de € 3.100,-. Daar kun je subsidie op krijgen. En je krijgt er veel comfort en een jaarlijkse besparing van € 240,- voor terug. Je natuurlijk ook alleen de verwarmde ruimtes in je huis aanpakken. Meestal kan het gewoon, maar in sommige gevallen niet. Bijvoorbeeld omdat de draaiende delen van je ramen het gewicht niet kunnen houden. Of omdat je in een monument woont.

Wat zijn de alternatieven?

Is HR++-glas geen optie? Dan kun je denken aan een voorzetraam dat je aan de binnen- of buitenkant tegen het kozijn plaatst. Zo ontstaat er alsnog een spouw. Daarnaast kun je een vakman isolerende raamfolie direct op je ramen laten aanbrengen. Of anders zelf kozijnfolie voor je ramen spannen en op de kozijnen plakken. Ook zijn er speciale isolerende gordijnen. Die houden ook veel warmte binnen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?