Drukke donderdag voor Bitswijk in Uden

02 december 2015

Bitswijk in Uden heeft al een succesvolle isolatieactie achter de rug, maar er valt nog veel meer te besparen. Het buurtteam dat voortkomt uit EnergieUden, is daarom weer druk in de weer om de buurt opnieuw in actie te krijgen. Op 18 november hadden ze er helemaal hun handen vol aan: toen klopte om 13.00 uur de cameraploeg van Ons Huis Verdient Het op de deur en stond ’s avonds een buurtbijeenkomst op het programma in Muzerijk.

Buurkracht img 8603
Filmen voor Ons Huis Verdient Het van RTL4

De komende weken gaat Bitswijk aan de slag met de warmtecamera van Buurkracht. Dit hulpmiddel stond dan ook centraal tijdens de opnamemiddag. Die begon in huiselijke kring, waar drie schattige kinderen met vilstiften zaten te tekenen. Precies in de kleuren die je ook veel ziet op warmtebeelden: rood, oranje en geel. “Die kinderen had ik geleend van een kennis”, zegt Hans Groenendijk van het buurtteam lachend.

Voor en na de behandeling

De opnamen met de kinderen vormden een inleiding op het echte inhoudelijke werk. “Marloes Steentjes van Nibag was erbij. Zij legde uit hoe de warmtecamera werkt en liet aan de hand van voorbeelden zien welke informatie ze prijsgeven. Zelf heb ik een en ander over Buurkracht verteld. Hoe we begonnen zijn, wat we al bereikt hebben en dat we nu weer verder gaan. Ook Henri van Maasakkers kwam aan het woord. Hij had zijn eigen energierekening en die van zijn buurman meegenomen: € 2.400,- tegenover € 595,-. Een heel verschil. Uiteindelijk zijn die rekeningen niet in beeld gebracht, maar Henrie heeft wel uitgelegd hoe hij in een vergelijkbaar huis zo veel minder betaalt voor gas en elektriciteit dan zijn buurman die nog geen maatregelen heeft genomen.”

Goede oogst

Buurkracht img 8601
Mooie opkomst en mooi resultaat

Toen de cameraploeg vertrokken was, kon het buurtteam zich opmaken voor de buurtbijeenkomst. Waar de warmtecamera ook weer een hoofdrol speelde. De verwachtingen over de opkomst waren hooggespannen, en gelukkig werd het team niet teleurgesteld. Zo’n 80 Bitswijkers namen de moeite om de avond te bezoeken. Jan verwelkomde hen, en deed nog eens uit de doeken wat de buurt al heeft bereikt. Waarna buurtbegeleider Jos Derks van Buurkracht toelichtte hoe je op buurkracht.nl je eigen energieverbruik kunt vergelijken met dat van de buurt. Ook Marloes, de energieadviseur kwam weer aan het woord, opnieuw over de warmtecamera. De laatste spreker was Bob Gruijters van isolatie.com. Jan: “Hij had ook weer iets nieuws: een systeem waarmee je rookgas uit de afvoer terugleidt naar de cv-ketel en daar je rendement weer mee verhoogt.” De voorlopige oogst? 57 aanmeldingen voor de warmtecamera en 7 offerteaanvragen voor isolatie.com.

Energieneutraal in 2035

“We gaan de goede kant op”, concludeert Hans. “Alles is goed verlopen, we hebben heel veel positieve reacties gekregen. We willen onze activiteiten graag uitbreiden naar andere buurten. Ondertussen zijn we ook in gesprek met Area, de woningbouwvereniging. Die is bezig met energiecoaches en heeft 15 miljoen uitgetrokken om huurwoningen in Uden te verbouwen, met onder andere spouwmuurisolatie en cv-ketels. Ergens in maart proberen we een actie met zonnepanelen van de grond te krijgen. Alles wat eraan bijdraagt om Uden, Volkel en Odiliapeel in 2035 energieneutraal te hebben.”

 

Bitswijk in Uden zien bij Ons Huis Verdient Het? Dat kan op 13 december, 15.50 uur, RTL4.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?