Drukbezochte energiebeurs Aldlân in beeld

29 oktober 2014

Buurkracht filmen aldlan
RTL4 filmt in Aldlân

Hoe raakte Jacob Borger van Duurzaam Aldlân geïnteresseerd in energiebesparing? Wat beweegt hem zich in te zetten voor duurzaamheid in de buurt? Op 28 oktober vertelde hij er meer over voor de draaiende camera van Ons Huis Verdient Het. ’s Avonds nam hij de filmploeg mee naar de energiebeurs van Duurzaam Aldlân in het wijkcentrum. Een succes? “Het kon niet beter!”

Het vorige seizoen van Ons Huis Verdient Het had Duurzaam Aldlân in Leeuwarden de filmploeg ook al op bezoek. “Ik wist dus een beetje wat ik kon verwachten”, zegt Jacob. “We hebben eerst opnamen gemaakt bij mij thuis in de tuin. Daarna zijn we naar het wijkcentrum gegaan voor de laatste voorbereidingen op de energiebeurs. We hadden een aantal aanbieders van duurzame producten en besparingsmaatregelen uitgenodigd om te laten zien wat ze in huis hebben. Van vloerisolatie tot zonnepanelen en duurzame kacheltjes. Zodat mensen uit de buurt, maar ook daarbuiten, zich op een laagdrempelige manier konden laten informeren en adviseren.”

Dik tevreden

Om 19.00 uur gingen de deuren open en stroomden de bezoekers binnen. Tot Jacobs grote vreugde was de opkomst heel hoog. “Dat doen andere partijen in Leeuwarden ons niet na! Het was op een bepaald moment zelfs zo druk dat er mensen naar buiten gingen omdat ze het te lawaaiig vonden. Maar eigenlijk had iedereen het naar zijn zin. Ik ben dik tevreden. En het ziet ernaar uit dat we naar aanleiding van deze avond ook weer een buurtactie voor Buurkracht kunnen starten: Drocom, een leverancier van vloerisolatie, heeft maar liefst zo'n 10 leads op één avond verzameld. En stelde voor een mooie aanbieding te maken voor de hele buurt. Die gaan we online zetten, zodat er nog meer geïnteresseerden kunnen aanhaken.”

Uit het script

Zelf was Jacob de hele avond overal en nergens. “Ik heb vooral rondgelopen, gesprekjes gevoerd met bezoekers, ze verder gewezen. We brachten zo veel mogelijk situaties in beeld, soms een paar keer om het goed te krijgen. Ik hoop maar dat ze er voor de uitzending net die stukjes uitpikken die voor mijn gevoel lekker liepen. Ik vond het net als de vorige keer erg leuk. Alleen week de agenda van de cameraploeg soms wat af van die van mij. Toen de gasten binnenkwamen, ben ik even uit het script gestapt om de gasten te verwelkomen. Die gingen toen even voor.”

Aldlân zien bij Ons Huis Verdient Het? Dat kan op 16 november, 16.30 uur, RTL4.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?