Drukbezochte buurtbijeenkomst

11 oktober 2013

Buurkracht beeld bij artikel 2
In Loosbroek zijn ze er klaar voor

Ruim zestig stoelen in de zaal van Cultureel Centrum de Wis in Loosbroek bleken op 10 oktober een te bescheiden inschatting voor de buurtbijeenkomst over Buurkracht in het dorp. De opkomst overtrof de verwachtingen. Het aantal ingevulde formulieren aan het einde van de avond ook. Een goed begin.

Loosbroek is een hecht dorp, dat was duidelijk. Iedereen kende elkaar en de sfeer zat er direct goed in. Mensen kwamen niet alleen voor de informatie, maar ook een beetje voor de gezelligheid. Die kregen ze allebei. Mathieu Bosch van de Bernhezer Energie Coöperatie (BECO) opende de avond met een korte presentatie over de doelstellingen van de vereniging en de samenwerking met Buurkracht. Namens Buurkracht deed René Pruissers het woord. Hij vertelde wat voor ondersteuning Buurkracht biedt en liet alvast een voorproefje zien van de MijnBuurkracht-pagina’s waarop iedereen straks zijn energieverbruik kan volgen.

Slimme meter

Mark Plaggenborg, energieadviseur van Kies Groen Licht ging in op de bespaarmogelijkheden in het dorp. Hij liet zien wat hij in twee woningen had aangetroffen en rekende voor wat bijvoorbeeld dakisolatie of zonnepanelen voor effect op de energierekening konden hebben. Alle presentaties riepen vragen op bij het publiek, maar de interactie kwam echt goed los bij de laatste presentaties van Jos Derks van Enexis, die de klinkende resultaten presenteerde van een vergelijkbaar buurtinitiatief in Hintham. Vooral over de slimme meter wilde Loosbroek alles weten. Hoe die werkt, of hij in plaats van of naast je gewone meter komt, of die geen inbreuk maakt op je privacy. Ze konden het apparaat meteen bekijken, want Jos had er eentje meegenomen.

Wordt vervolgd

Na afloop konden de bezoekers zich als lid aanmelden bij BECO en/of voor besparingsmaatregelen. Op speciale formulieren konden ze precies aangeven welke maatregelen ze interessant vonden, en of ze eventueel bereid waren in een werkgroep plaats te nemen dat namens de deelnemers nader onderzoek gaat doen en offertes gaat aanvragen. Het leverde een flinke stapel ingevulde formulieren op. Daarmee gaat BECO nu samen met Buurkracht aan de slag. Hoe? Wat? Wanneer? Dat laten we zo snel mogelijk weten.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?