Drongelen zet energiebesparing en glasvezel op de agenda

22 januari 2018

Het kleine Brabantse Drongelen heeft grootse plannen: glasvezel voor ultrasnel internet en samen energie besparen. Wat daarvoor nodig is, hoorden de bewoners tijdens de informatiebijeenkomst op 18 januari in De Oude School. Hier konden ze zich direct aanmelden voor een glasvezelabonnement en voor een gratis warmtebeeld van hun huis. Ook zo’n warmtebeeld en/of op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Ga naar buurkracht.nl/drongelen.

Buurkracht img 20180117 wa0019
De informatiebijeenkomst in Drongelen

Voor de pauze vertelde kabelbedrijf Mibad over de laatste stand van zaken rond het glasvezelproject in het dorp. Dat kan alleen doorgaan als minstens 50 procent van de 160 huishoudens uiterlijk 5 februari ‘ja’ zegt tegen glasvezel. Op dit moment heeft 20 procent van de huishoudens zich aangemeld. Wie wilde, kon in de pauze direct een toekomstig glasvezelabonnement regelen via een van zes telecombedrijven die samen met Mibad naar Drongelen waren gekomen. In de pauze maakten de bezoekers hiervan flink gebruik, ook om naar de voor- en nadelen en de eventuele meerkosten te informeren.

Pinnen of televisie

Dorpsraadlid Marjan Treffers is samen met haar man Wilhelm eigenaar van de cafetaria in het dorp: “Snel internet zou voor ons een uitkomst zijn. We moeten soms de televisie uitzetten om onze gasten te laten pinnen. Maar niet alle bewoners staan er klaarblijkelijk zo in. Sommigen hikken ook tegen de meerkosten aan. Een team van ‘fanatieke’ internetliefhebbers wil iedereen die niet op de bijeenkomst was en zich nog niet heeft aangemeld voor glasvezel, binnenkort bezoeken om de voordelen van snel internet voor nu en de toekomst uit te leggen. Het zou jammer zijn als het niet doorging.”

Energieverbruik flink boven het gemiddelde

Na de pauze stond energiebesparing op het programma. Een buurtteam van dorprsraadleden en enthousiaste bewoners wil samen met Buurkracht aan de slag om Drongelen energiezuiniger te maken. Marjan is een van hen: “Buurkracht helpt dorpen en buurten door heel Nederland met energie besparen. Dankzij Buurkracht weten we bijvoorbeeld dat het energieverbruik in Drongelen door onze oude, vrijstaande woningen flink boven het landelijk gemiddelde ligt. Dit willen we omlaag brengen.”

Eerst besparen, dan zonnepanelen

Fabien van Dijk van het buurtteam had een interessante presentatie gemaakt over hoe je energiebesparing het beste aanpakt. Marjan: “Mensen beginnen direct over zonnepanelen. Maar het is verstandiger om eerst je woning energiezuiniger te maken. Want wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. Dat scheelt weer een zonnepaneel.”

Gratis warmtebeeld

Buurkracht ondersteunt Drongelen met raad en daad. Marjan: “Via onze buurtbegeleider Gert kunnen we energieverbruiksmeters lenen waarmee je bijvoorbeeld kunt meten hoeveel energie je wasmachine of televisie gebruikt. In februari krijgen we ook een warmtecamera te leen, waarmee je een warmtebeeld kan maken van je woning. Hierop kun je zien waar je woning warmte verliest. En ondertussen hebben we allemaal een slimme meter waarmee je je energieverbruik online kunt inzien via buurkracht.nl/drongelen.”

Spouwmuurisolatie en zonne-energie favoriet

Na de bijeenkomst kreeg het buurtteam veel positieve reacties. Marjan: “Mensen waren enthousiast en bleven nog even staan napraten met ons en met Gert. We hebben alle bezoekers bij het weggaan ook gevraagd in welke maatregelen ze het meest geïnteresseerd zijn, zodat we weten waarmee het beste kunnen beginnen. Spouwmuurisolatie en zonne-energie zijn favoriet.”

Doe mee en meld je aan

Binnenkort komt het team bij elkaar om het vervolgtraject te bespreken. De bedoeling is om per maatregel een werkgroep te vormen.” Zin om mee te doen? Stuur een e-mail naar de Dorpsraad of meld je alvast aan voor de zonnepanelen- of zonneboileractie op buurkracht.nl/drongelen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?