Driedubbel actie in Kronenberg

09 maart 2018

Kronenberg wil energiezuiniger worden. Een groep enthousiaste en gemotiveerde Kronenbergers heeft zich daartoe, verdeelt over 4 werkgroepen, verdiept in de mogelijkheden voor zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. Tijdens een buurtbijeenkomst op donderdag 1 maart in de Torrekoel was het de beurt aan de door hen geselecteerde leveranciers om hun aanbod kenbaar te maken. Veel bezoekers vroegen direct een offerte aan. Ook interesse? Neem contact op met de dorpsraad want het blijft mogelijk nog mee te doen!

Buurkracht 2017 04 27 photo 00000089
Kronenberg is samen volop aan het verduurzamen. Je kan nog meedoen!

“We gaan hartstikke goed. Er kwamen weer zo’n 75 Kronenbergers af op de bijeenkomst”, zegt Piet Selen van Werkgroep EnergieKronenberg verheugd. “We zien telkens weer nieuwe gezichten. De bal is nu écht aan het rollen!” De avond in de Torrekoel begon met een kopje koffie en een inleiding van Piet, waarin hij vertelde dat werkgroepen zich de afgelopen maanden hebben verdiept in leveranciers van zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. Na gedegen onderzoek hebben zij drie bedrijven geselecteerd met de beste prijs-kwaliteitverhouding: Hoppenbrouwers, leverancier van zonnepanelen, Green Power van Isolatie en New Energy Care, installateur van warmtepompen. Die waren allemaal aanwezig om een presentatie te geven.

Leveranciers aan bod

De bedrijven stelden zichzelf voor en vertelden over de mogelijkheden voor de installatie van zonnepanelen en warmtepompen en het laten aanbrengen van isolatie. Daarnaast lichtten zij elk hun aanbod voor alle bewoners van Kronenberg toe. “De werkgroepen hebben over de prijs onderhandeld en daaruit zijn mooie kortingen gekomen”, vertelt Piet trots. “De kosten zijn per huis verschillend, omdat je met allerlei factoren te maken hebt. Het blijft altijd maatwerk. Maar de bedrijven konden wel een goede indicatie geven.”

Veel offertes aangevraagd

De presentaties vielen in goede aarde bij de aanwezige dorpsbewoners. Piet: “Er zijn veel offertes aangevraagd en vervolgafspraken gemaakt met de leveranciers. Zelfs de bedrijven waren verbaasd over het aantal geïnteresseerden. In grote buurten komen er soms veel minder mensen af op voorlichtingsbijeenkomsten dan hier in dit kleine dorp, aldus een medewerker van een van de bedrijven!”

Luchtfoto’s van Kronenberg

Het energie besparen in Kronenberg kan nu echt gaan beginnen. Welke maatregelen er wanneer en op welke adressen worden genomen, wil de werkgroep inzichtelijk maken met twee grote luchtfoto’s van Kronenberg in het gemeenschapshuis. “Daarop houden we met verschillende kleuren speldjes precies bij waar zonnepanelen, isolatie of warmtepompen zijn aangebracht”, legt Piet uit. “Zo blijft het onderwerp leven en worden er steeds meer dorpsgenoten geprikkeld om mee te doen.”

Nieuwe stichting

Verder worden er stappen gezet om de werkgroep die nu nog onder de vlag van de Dorpsraad opereert onder te brengen in een zelfstandige stichting. “We willen nog zo veel meer doen en als onafhankelijke stichting heb je meer vrijheid om bijvoorbeeld fondsen aan te schrijven”, aldus Piet. Voor nu kan iedereen die interesse heeft in zonnepanelen, isolatie en/of warmtepompen contact opnemen via het secretariaat van de Dorpsraad. Op de website van de Dorpsraad, www.dorpsraadkronenberg.nl  en de buurtpagina blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van energie besparen in Kronenberg.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?