Drie tips van energiedoener Ernst van der Leij

03 december 2016

Wat in 2010 in Nuenen begon als klein lokaal initiatief, groeide uit tot de succesvolle energiecoöperatie Morgen Groene Energie. Oprichter Ernst van der Leij ontving in 2014 zelfs de HIER Klimaatpenning uit handen van prinses Laurentien. Zijn eerste tip: “Laat je niet weerhouden door wat niet kan, maar doe wat wél kan.” En hij heeft er nog een paar.

“Vaak laten mensen zich weerhouden door beren op de weg: gedoe met regeltjes, tijdgebrek, veel uitzoekwerk. Vergeet die beren en begin gewoon! En zet dan door.” Ernst en zijn goede vriend Andries Mulder begonnen met een actie om dorpsgenoten over te laten stappen op groene energie. “Ik dacht: als ik mensen voorreken dat met een overstap naar groene stroom ook nog minder gaan betalen, gaat het hele dorp meedoen. Dat bleek naïef.” De volgende acties werden wél succesvol. Hier lees je daar meer over. 

Eerst en laatste generatie

Op 5 november gaf Ernst op de Buurtendag een powercollege over pionieren, vallen en opstaan, doen en aanpakken. “Zelf deed ik ook inspiratie op. Het is altijd leuk om mensen te zien die zich met ziel en zaligheid inspannen om te verduurzamen. En dat is echt nodig. Wij zijn de eerste generatie die de veranderingen in het klimaat aan den lijve ondervindt en meteen ook de laatste generatie die dat kan stoppen. Dat is ontzettend belangrijk en daar heb je het enthousiasme van al deze mensen voor nodig.”

Tip 2: zorg voor plezier en bier

Het is belangrijk dat je het gezellig hebt samen. Ik zeg ‘bier’, maar het kan ook een pot koffie en speculaasjes zijn. De techneuten die vaak de initiatiefnemers zijn van duurzaamheidsinitiatieven – zo zie ik dat in het land en ook bij onszelf – zijn snel geneigd die mensenkant te vergeten. Terwijl die juist de motor is om vol te houden. Je hoeft niet meteen concreet resultaat te halen doordat je zonnepanelen legt of een besparing doorvoert. Het is al veel waard als je gewoon informatie verstrekt of kleine dingen bereikt. Door daar ook van te genieten en er gezelligheid in te brengen, kom je samen verder.

Tip 3: breng een geldstroompje op gang

Denk ook na over verdienmodellen en zorg dat je een klein geldstroompje op gang brengt. Jouw initiatief kan alleen maar voortbestaan als er ook af en toe wat middelen beschikbaar komen. Dat kan bijvoorbeeld doordat je een procentje van de omzet uit de zonnepanelen naar je initiatief laat lopen. Daarmee kun je dan weer het volgende project starten. En heb je een beetje geld om ook wat risico’s mee te nemen. Zo kom je sneller vooruit.

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?