Drie energievragen uit de Buurkrachtbuurten

31 oktober 2017

Al zo’n 230 buurten en dorpen in Nederland zijn actief met Buurkracht. En op al die plekken bouwen buurtteams kennis en ervaring op met het verduurzamen van hun buurt. Buurkracht deelt zo veel mogelijk van die inzichten via onder andere regiotafels, waar kartrekkers van Buurkrachtbuurten en andere lokale initiatieven elkaar treffen. Dit jaar met diverse workshops die op speciaal verzoek van de teams zelf zijn samengesteld en geselecteerd. Welke onderwerpen houden de buurten bezig?

Buurkracht regiotafel 17
Kennis opdoen tijdens de regiotafel

Voorafgaand aan de regiotafels konden de genodigden zelf kiezen welke thema’s aan de orde zouden komen. De top 3:

1.     Warmtepomp

Veel kartrekkers van lokale energie-initiatieven zijn zelf al heel ver met energie besparen en zoeken nu naar manieren om helemaal van het gas af te raken. Misschien dat daarom de warmtepomp zo’n populair onderwerp was. Bij een flink aantal regiotafels stond een energieadviseur op het programma die hier dieper op in ging: hoe werkt een warmtepomp? Wat voor soorten en maten zijn er en welke voor- en nadelen kleven eraan? De presentatie ging van start met een kennisquizje. Weet jij bijvoorbeeld of een warmtepomp geschikt is voor elke woning? En hoeveel CO2-uitstoot je er gemiddeld mee bespaart? En kan een warmtepomp tapwater verwarmen? Lees hier meer over de warmtepomp. 

2.     Postcoderoos – wat en hoe?

In verschillende regio’s is ook de postcoderoosregeling heel actueel. Veel buurten willen aan de slag met een collectief zonnedak, een gezamenlijke zonneweide of zelfs een buurtwindmolen. Of zijn daar al mee bezig. Maar er leven ook nog veel vragen: hoe organiseer je zo’n project? Wat heb je nodig? Hoe zit de postcoderoosregeling financieel en juridisch in elkaar? Wat zijn de voor- en nadelen? De workshop over de postcoderoosregeling trok dan ook veel belangstelling. En gaf de nodige opheldering. In een eerder artikel gingen we al eens in op de postcoderoos.

3.     Slimme meter – heb je die nodig?

De slimme meter. Geen grote onbekende meer, veel Nederlanders hebben er inmiddels een in huis. Toch is niet voor iedereen duidelijk wat een slimme meter precies is en wat je er aan hebt. Een van de workshops ging daar dieper op in. De slimme meter is een nieuw type gas- en elektriciteitsmeter. Met een slimme meter kun je inzicht krijgen in je eigen energieverbruik via organisaties als Buurkracht. Nadat je daar toestemming voor hebt gegeven, geeft de netbeheerder je verbruiksgegevens door en komen ze in je energieverbruiksgrafieken terecht. Maar ook zonder slimme meter kun je prima energie besparen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?