Draaidag met vlaai

12 april 2015

Vrijdag 10 april was niet alleen Rokjesdag, het was ook de dag dat de filmploeg van Ons Huis Verdient Het opnamen kwam maken voor een reportage over Buurkracht in America. Toevallig was het ook de verjaardag van Hay Mulders uit het buurtteam, dus de vlaai stond al klaar!

Na de koffie met gebak was er werk aan de winkel. Het verzamelde buurtteam ging met pen en papier rond de tafel. Marco Hesp van het buurtteam: “Zo ensceneerden we een vergadering. Onze vrouwen zaten er voor de gelegenheid ook bij. Ik deelde mee dat er veel geïnteresseerden waren in het dorp, dat er bijvoorbeeld ruim veertig huishoudens een offerte hebben aangevraagd voor zonnepanelen en nog eens zo veel voor isolerende maatregelen.” Hij voegt er lachend aan toe: “Het applausje dat ik daarmee oogstte, moest drie keer over.”

Werk in uitvoering

De buurtbijeenkomst waarop het buurtteam diverse acties gepresenteerd had, was nog geen maand achter de rug, dus de uitvoering van maatregelen was eigenlijk nog niet echt van start gegaan. Maar speciaal voor de filmploeg werd er op Rokjesdag alvast één woning voorzien van spouwmuurisolatie, één van zonnepanelen en twee van een nieuwe hr-ketel. “Bij mij thuis was ’s ochtends een nieuwe hr-ketel geïnstalleerd, maar we hebben vier huizen verderop gefilmd, waar ze nog bezig waren. De grote hoop van de maatregelen moet nog gepland worden”, zegt Marco. “Ik heb zelf ook offertes aangevraagd voor zonnepanelen, isolatie en hr+-glazen. Als die binnen zijn, moet ik echt keuzes gaan maken, want ik kan mijn euro’s maar één keer uitgeven. Dat geldt natuurlijk voor iedereen.”

Alles in één straat

Samen met de filmploeg trok het buurtteam door die ene straat waar alle werkzaamheden tegelijk bezig waren. Ook de route die de carnavalswagen over Buurkracht heeft afgelegd, werd nog even vastgelegd. Of een stukje daarvan. Marco mocht overal wat voor de camera vertellen. “Leuk om te doen, en het ging goed. Tenminste, zolang me niet iets werd ingefluisterd, want dan kwam het er toch anders uit.”

Geld verdienen

Ook de leverancier die de isolatiemaatregelen uitvoert, kwam even aan het woord. Marco verheugt zich vooral op de beelden die gemaakt zijn bij de zonnepanelen: “Dat moet een mooi gezicht zijn: boven op zo’n dak, onder een stralende zon. ‘Deze mensen zijn nu geld aan het verdienen’, kun je dan zeggen, en dat heb ik ook gedaan.” Mede dankzij het mooie weer waren veel mensen buiten, en de cameraploeg trok bekijks. “Er hebben zich zelfs spontaan weer nieuwe geïnteresseerden gemeld!”

America zien bij Ons Huis Verdient Het? Dat kan op 10 mei om11.20 uur RTL4.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?