Budel-Dorplein maakt vliegende start

25 november 2015

Toen Buurtplatform Dorplein uniek eenmaal besloten had dat Budel-Dorplein een Buurkrachtbuurt zou worden, ging het hard. Binnen een paar weken bracht het team twee keer flyers rond en vond meteen de eerste buurtbijeenkomst plaats. Met een prachtige opkomst én een warm woord van de burgemeester.

Buurkracht img 8631
Burgemeester Marga Vermue is enthousiast over het inititiatief

Wim Cremers van het Buurtplatform is in zijn nopjes. “Ruim veertig buurtbewoners kwamen hun licht opsteken in De Schakel. Dat was boven onze verwachting, zeker omdat we alles op zo’n korte termijn georganiseerd hadden. En het is natuurlijk grandioos dat burgemeester Marga Vermue ja gezegd heeft op onze uitnodiging. Daar hoefde ze geen moment over na te denken, ze steunt ons initiatief van harte.” Hoe blij ze is met Buurkracht in het dorp, vertelde ze zelf, na de korte inleiding van Tjarve Jochems van het buurtteam. Wim: “De gemeente wil het goede voorbeeld geven en is zelf heel actief met energiebesparing. De burgemeester blikte in haar toespraak bijvoorbeeld terug op de renovatie van het gemeentehuis, waarmee het een van de duurzaamste gemeentehuizen van het land is geworden. Met onder meer zonnepanelen, geïntegreerde zonnecellen in het glazen dak en een aardwarmtepomp.”

Kleine en grote maatregelen

Behalve Tjarve Jochems en Marga Vermue kwam ook Irmy van Paassen aan het woord, die namens Buurkracht de buurt begeleidt. Zij vertelde over de rol van Buurkracht en liet zien wat er allemaal te doen en te vinden is op buurkracht.nl. “Ze vertelde ook dat je zonder eerst te investeren al veel kunt besparen op je energierekening. Ze rekende ons bijvoorbeeld voor hoeveel het scheelt als je niet in bad gaat, maar onder de douche. En geen tien, maar vijf minuten. Daar stonden mensen echt van te kijken.” Ook voor grotere maatregelen was aandacht: het buurtteam had Jan Smits van J. Smits Isolatie uit Maarheeze uitgenodigd om informatie te geven over spouwmuur- en dakisolatie. “Hij gaf geen presentatie, maar zat na afloop klaar om individuele vragen te beantwoorden. Mensen konden ook direct een afspraak maken om een persoonlijke offerte op te laten maken. Hoeveel bezoekers dat gedaan hebben, weet ik nog niet, maar hij had het in elk geval behoorlijk druk.”

Op naar acties

Een geslaagde aftrap, concludeert Wim. De komende tijd bereidt het team vervolgstappen voor. “We hebben al contact gelegd met de Coöperatie Cranendonck in onze gemeente; misschien kunnen we iets samen doen. Daarnaast laten we bij een woning in Oud-Dorplein en één in Nieuw-Dorplein een woningscan uitvoeren, zodat we meer zicht krijgen op de besparingsmogelijkheden in de buurt. Dan organiseren we weer een bijeenkomst, en dan hopen we ook meteen met acties te beginnen.”

Budel-Dorplein

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Budel-Dorplein