Dorp Centraal van start met samen energie besparen

13 maart 2017

“Met inzicht in je verbruik kun je ontzettend veel doen”  

In gemeente de Fryske Marren (voormalig Lemsterland) kunnen huishoudens vaak eenvoudige ingrepen veel energie besparen. Om hier een impuls aan te geven, heeft energiecöperatie Dorp Centraal een kernteam gevormd. Met als doel: bewoners enthousiast maken voor gezamenlijke energiebesparingsacties. Energie besparen begint met inzicht in je verbruik. Daarom gaan we van start met speciale meetkastjes waarmee je het gebruik op hetzelfde moment precies kunt volgen. We hebben er vijftig beschikbaar voor de buitendorpen van voormalig Lemsterland.

Buurkracht buurkracht oosterzee049rp
Samen van start met energie besparen

Het onderwerp duurzaamheid begint te leven in voormalig Lemsterland. Toch willen we energiebesparing nog sterker onder de aandacht brengen, zegt Geartsje Witteveen, secretaris van Dorp Centraal. En stimuleren dat mensen echt groene stroom gaan afnemen die in de regio is opgewekt. Dat kan via ons bij NLD, Noordelijk Lokaal Duurzaam.Voor elke klant krijgen we een bedrag dat we in maatschappelijke duurzaamheidsprojecten kunnen steken. Ursi Frehner van het kernteam geeft als voorbeeld zonnepanelen op de scholen. Dat helpt ook weer hun kosten te drukken.

Realtime; inzicht in je verbruik

Als speciale actie stelt Dorp Centraal samen met energiecoöperatie Doniawerstal uit Langweer de komende tijd honderd meetkastjes beschikbaar. Daarmee kun je je energieverbruik direct volgen. In Oosterwolde heeft een vergelijkbaar project inmiddels geleid tot een energiebesparing van 10 procent. Voor een gemiddeld huishouden al gauw 200 euro per jaar. Helemaal gratis is deze apparatuur niet; we vragen er 35 euro voor - normaal kosten ze 100 euro. En als je via Dorp Centraal een jaar lang echt groene stroom afneemt, krijg je deze kosten terug. Zo kun je voor bijna niets structureel honderden euro's gaan besparen.

Buurkracht helpt

Het kernteam bestaat behalve uit Geartsje Witteveen, Ursi Frehner, Geert Schokker, Willem de Bruijn, Henk Bakker, Ko van de Brink en Jitze Oosterloo. Zij krijgen ondersteuning van Buurkracht. Al ruim 175 buurten in Nederland hebben hier al goede ervaringen mee. Buurkracht schakelt bijvoorbeeld een onafhankelijk energieadviseur in. Deze maakt een dorps- en woningscan om inzicht te krijgen welke besparende maatregelen in Eesterga, Follega, Echten, Oosterzee, Bantega, Echtenerbrug en Delfstrahuizen het meeste opleveren.

Blijf op de hoogte

Het team houdt de buitendorpen graag op de hoogte. We hebben een eigen buurtwebsite, buurkracht.nl/dorpcentraal, waar we onze acties en activiteiten aankondigen. Je vindt er ook tips om snel en makkelijk energie te besparen. Met een slimme meter kun je op een persoonlijke pagina bovendien ook je eigen energieverbruik volgen, zij het niet helemaal realtime zoals met onze meetkastjes. Maar je kunt je verbruik weer wél vergelijken met het gemiddelde verbruik in de dorpen in Lemsterland en van vergelijkbare huishoudens in het land. Alle reden om snel een account aan te maken!

Meer informatie 

Neem gerust contact op met het kernteam. Voor meer informatie over Buurkracht kun je terecht bij Orville Frijde

Dorp Centraal

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Dorp Centraal