Doorbraak: zonnepanelen voor heel Germenzeel

02 december 2016

In de Udense huurwijk Germenzeel heerst een feeststemming: woningvereniging Area gaat alle woningen in 2017 voorzien van zonnepanelen. Zonder verhoging van de huur of de servicekosten! Op 30 november konden bewoners hier meer over horen tijdens een bijeenkomst in wijkcentrum Kom In. En dat wilden ze maar al te graag.

Buurkracht 2016.11.30 buurtbijeenkomst germenzeel
Bewoners van Germenzeel enthousiast over zonnepanelen

De toezegging van Area is de kroon op het vele werk van buurtbewoners Robert Nahon en Cees Bos. Zij hebben zich geweldig ingespannen om met Area tot overeenstemming te komen en zijn bij alle bewoners van hun eigen woonblok langsgeweest om hun interesse voor zonnepanelen te polsen. Die bleek overweldigend, maar wel onder voorwaarden: "Iedereen vindt het redelijk dat als de energielasten omlaag gaan, de woonlasten stijgen. Maar dan wel graag via de servicekosten en niet via de huur die daardoor elk jaar een beetje meer omhoog gaat. De uitkomst van onze onderhandelingen is nu dat de woonlasten helemaal niet stijgen. En dat niet alleen ons woonblok zonnepanelen krijgt, maar de hele wijk. Dat is uniek in Nederland!"

Geslaagd bewonersinitiatief, strakke planning

Geen wonder dat het storm liep tijdens de informatieavond: bewoners zijn verheugd en ook benieuwd naar wat er nu gaat gebeuren. Cees: "Jan van Vucht, de directeur van Area kwam de plannen zelf toelichten. Waarna de projectmanager duurzaamheid bij Area, John Sleegers, inging op de planning. Het idee is om in maart 2017 al te beginnen met het opknappen van de daken. En dan direct daarna de zonnepanelen te plaatsen. Hij complimenteerde Robert en mij ook met onze vasthoudendheid: onze actieve en vastberaden inzet heeft echt tot een doorbraak geleid."

Samen met je buren sterk

Voor wie nog technische vragen had over de zonnepanelen, bijvoorbeeld over hoe ze worden aangesloten, was de leverancier aanwezig. Robert Nahon van het bewonersinitiatief hield een korte presentatie over de buurt en zijn historie. Waarna Cees ook nog aandacht vroeg voor Buurkracht. "Ik zie deze zonnepanelenactie als een geweldige start van Buurkracht in onze buurt. Het woord Buurkracht zegt het al: samen met je buren sterk zijn. En we kunnen in onze woningen nog veel meer energie besparen. Ik heb iedereen uitgenodigd zich aan te melden op onze buurtpagina en/of onze Facebookpagina. Daar houden we zo veel mogelijk buurtgenoten op de hoogte van onze activiteiten."

Warmtelekken en energieslurpers opsporen?

Voor één bewoner was er extra goed nieuws, want ook de winnaar van de Tesla-posteractie werd bekendgemaakt. Rik Koenekoop mag op 10 december een dagje in zo’n auto rondrijden. Robert en Cees zijn inmiddels alweer bezig met vervolgacties: "Van Buurkracht hebben we drie weken de warmtebeeldcamera te leen. Buurtgenoten kunnen zich op de buurtpagina aanmelden om hiermee warmtebeelden van hun huis te laten maken. Ook hebben we energieverbruiksmeters te leen, waarmee je het stroomverbruik van al je elektrische apparaten kunt meten. Met die hulpmiddelen hoop ik mensen te prikkelen om hun energieverbruik omlaag te brengen. De eerste aanmeldingen zijn al binnen."

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?