Doorbraak: Prem gaat energie besparen

19 november 2016

‘Binnen een jaar is mijn jarentachtighuis in Gein een stuk energiezuiniger dan nu.’ Onder die belofte zette Prem Radhakishun zijn handtekening toen hij op 5 november dagvoorzitter was bij de Buurtendag van Buurkracht in Arnhem. Prem, daar houden we je aan!

In zijn eentje gaat Prem geen revolutie veroorzaken, maar hij is wel het bewijs dat iedereen te motiveren is voor energiebesparing. “Toen ik twee jaar terug voor het eerst de Buurtendag aan elkaar praatte, kwam ik binnen als een foute reactionaire man die energie besparen iets vond voor mensen met geitenwollen sokken”, zegt hij. “Maar na alle enthousiaste verhalen uit de buurten en inspirerende presentaties van onder meer Marjan Minnesma was ik om: ik vond dat ik ook iets moest doen. Ik ging mijn hele huis fixen.”

Hoe trek je vastgeroeste mensen uit hun stoel?

Bij die goede voornemens is het vooralsnog gebleven, bekende Prem. “Al mijn buren hebben inmiddels zonnepanelen, ik wéét dat het belangrijk is, dat ik geld weggooi, maar op de één of andere manier komt het er bij mij niet van.” Zijn vraag aan het publiek was dan ook: “Wat doen jullie met vastgeroeste mensen zoals ik? Wat gebeurt er in onze hoofden? Hoe trekken jullie mij uit mijn stoel?” Wilhelmina Hoedjes van buurtteam Haler-Uffelse had wel een idee: “We sturen een installateur op je af die gewoon gaat beginnen.” Rigoureus, maar Prem sprak dit aan: “Hoe minder ik zelf hoef te doen, hoe beter.” Waarop Ernst van der Leij, oprichter van energiecoöperatie Morgen Groene Energie, hem direct een handgeschreven contractje onder de neus duwde: graag tekenen bij het kruisje.

Diep onder de indruk

Gaat Prem zijn belofte inlossen? “Als het voor mij geregeld wordt wel. Dat heb ik nodig.” Net als in 2014 was Prem ook op deze Buurtendag diep onder de indruk van het gezelschap van kartrekkers uit de Buurkrachtbuurten. “Zij gaan echt ergens voor, hebben een doel voor ogen. En zij komen wél uit zichzelf uit hun stoel om de maatschappij te veranderen. Ze geloven in samenwerking en saamhorigheid. Heel inspirerend, ook voor een asociale loner als ik ben. En je ziet dat ze daar sinds mijn eerste optreden voor Buurkracht weer in gegroeid zijn. Dat ze verder zijn gekomen in hun kennis en kunde. Dat vind ik fantastisch. Dank, dank, dank!”

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?