Doonheide ziet zonnestroom zitten

29 maart 2018

In Doonheide hebben bijna alle woningen een energielabel A. Met 50 bezoekers overtrof de eerste buurtbijeenkomst op 26 maart in De Eendracht over energiebesparing dan ook alle verwachtingen van het organiserende buurtteam. Er ligt voor de buurt dan ook meteen een mooi aanbod voor zonnepanelen klaar. Meedoen kan nog: meld je aan via buurkracht.nl/doonheide.

Buurkracht buurtbijeenkomst doonheide
Veel interesse in Doonheide voor zonnepanelen

Doonheide is de vijfde buurt in Gemert waar bewoners samen de schouders onder energiebesparing zetten. Net als in de andere buurten krijgen de bewoners ondersteuning van Buurkracht. Na een hartelijk welkom door Marja Gerritsen van het buurtteam vertelde buurtbegeleider Wiesje van Nunen wat die ondersteuning precies inhoudt. Buurkracht geeft onder meer inzicht in energieverbruik en stuurt bij de start van elke buurt een energieadviseur op pad om de besparingskansen in kaart te brengen.

Tussenschakelaar vloerverwarming

In Doonheide had energieadviseur Marloes Bosman die taak op zich genomen. In De Eendracht presenteerde ze haar bevindingen. Marja: “Besparingskansen zijn er vooral op gebied van zonnepanelen: er zijn nog volop lege daken. Je kunt ook veel besparen door je energieverbruik kritischer in de gaten te houden. Hoeveel verbruikt je apparatuur bijvoorbeeld en hoe kun je dat omlaag krijgen? Marloes gaf onder meer als tip om een schakelaar tussen onze vloerverwarming en de bijbehorende pomp te plaatsen. Die schakelt de pomp automatisch uit als het warm genoeg is in huis. Verwachte besparing: € 50,-.”

Top drie

Het buurtteam zelf presenteerde de uitkomsten van de enquête die in de buurt verspreid is om de wensen op het gebied van energiebesparing in kaart te brengen. Marja: “We kregen het fantastische aantal van 80 vragenlijsten retour. Favoriet waren de zonnepanelen, op de tweede plaats stond inzicht krijgen in energieverbruik en op de derde plaats een collectief zonnedak.” 

Graadje lager

De rest van het programma sloot bij die bewonerswensen aan. René van Deursen van het buurtteam had zich gestort op de cv-ketel. Marja: “Installateurs stellen de cv-ketel bij aflevering vaak warmer af dan nodig is. Zo komt je huis snel op temperatuur maar het leidt ook tot onnodig hoog energieverbruik. De tip van René was om je cv opnieuw te laten afstellen door een specialist. We denken eraan om een installateur te zoeken die dat voor buurtbewoners kan doen tegen een vriendelijke prijs.”

Collectief zonnedak

Op het gebied van zonnepanelen mag teamlid Willem Rovers zich ondertussen expert noemen.

In zijn presentatie gaf hij een korte inleiding over zonnepanelen en praatte hij iedereen bij over een mogelijke postcoderoos voor de buurt. Marja: “Willem wil dat graag opzetten. Zijn eerste plan om daarvoor een stukje landbouwgrond te gebruiken voor een zonneweide, is afgeketst op de landbouwbestemming Nu is hij in gesprek met ondernemers met bedrijfspanden met een groot dak. Dat loopt nog.”

Aanbod zonnepanelen

Als zonnepanelenleverancier kwam 365zon als betrouwbaar en scherp naar voren. Marja: “Het bedrijf heeft een mooi aanbod en is door Binnen-Slenk, een andere Buurkrachtbuurt in Gemert, zorgvuldig geselecteerd. Wij haken daarop aan.” Willem ging desondanks niet over een nacht ijs en checkte zelf de kwaliteit van het bedrijf. “Hij vond dat 365zon z’n zaakjes prima op orde had en netjes werkt. Maar buurtbewoners zijn natuurlijk vrij om zelf een leverancier te kiezen.” 

Volgende stappen

Het buurtteam is enthousiast over de avond en wil de vaart erin houden. Marja: “Achteraf hebben we aan de bar met een paar man bedacht met welke projecten we verder willen: het inregelen van cv-ketels, energieverbruik meten, ledverlichting en misschien ook collectieve inkoopacties voor witgoed. Buurtgenoten die zich voor deze acties willen inzetten, zijn van harte uitgenodigd zich bij ons te melden. We houden iedereen op de hoogte via onze buurtpagina. Daar vinden buurtgenoten ook hoe ze kunnen meedoen aan de zonnepanelenactie.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?