Dongen-Centrum maakt zich op voor samen energie besparen

11 april 2017

Energie besparen met de buurt? Goed idee! Dat vinden ze in Dongen-Centrum ook. Daarom kwamen begin april geïnteresseerde buurtbewoners bij elkaar om te bekijken wat ze gezamenlijk kunnen ondernemen. Van zonnepanelen tot isolatie: door samen op te trekken wordt de moeite gehalveerd en het succes verdubbeld! Wil je ook meedoen? Dan ben je van harte welkom!

Buurkracht huizen in dongen centrum
In Dongen is genoeg energiewinst te halen.

Kunnen we in onze buurt iets gezamenlijks ondernemen om energie te besparen? Dat was de gedachte achter de bijeenkomst die de Wijkraad van Dongen-Centrum op dinsdag 4 april organiseerde in café De Heeren van Dongen. Een select gezelschap enthousiaste buurtbewoners liet zich bijpraten over de mogelijkheden voor energiebesparing. Het idee van de Wijkraad: een team oprichten dat acties organiseert om hierin met de buurt gezamenlijk op te trekken. Haye Tigchelaar, voorzitter van de Wijkraad: “In Dongen is genoeg energiewinst te halen. Ik woon zelf in een huis van ruim honderd jaar oud en heb alle isolatiemaatregelen genomen die het huis ons toestaat. Op het dak hebben we zonnepanelen, dat scheelt aanzienlijk in onze energierekening. Dongen-Centrum is een gemengde buurt, met allerlei verschillende soorten bouw. Van de 1500 huizen in onze wijk zullen de meeste veel baat hebben bij slimme energiemaatregelen.”

Financiële voordelen

Om uit te leggen wat de voordelen zijn van gezamenlijke energiebesparing, kwam Steve Duzanson, buurtbegeleider van Buurkracht, vertellen over alle mogelijkheden die huiseigenaren hebben, hoe je collectieve acties kunt opzetten en hoe Buurkracht daarbij kan ondersteunen. Bijvoorbeeld door bewoners inzicht te geven in hun energieverbruik met warmtebeeldcamera’s en energieverbruiksmeters en andere handige hulpmiddelen. Hoe nuttig zulke acties zijn, bleek bijvoorbeeld uit het verhaal van Energie Dongen, een coöperatieve vereniging die lokaal ijvert voor een duurzame energietoekomst. Haye: ‘We kregen tijdens die presentatie inzicht in de hoeveelheid warmte die uit een huis kan weglekken. Gewoon door het dak of via ramen die niet meer goed sluiten. Dat is meer dan je zou denken. Pas als je de cijfers ziet, besef je hoeveel geld je met goede isolatie kunt besparen.”

Voordelig, makkelijk, gezellig

Na de presentaties besloten vijf buurtbewoners zich direct bij Steve aan te melden. Hun enthousiasme is precies de reden dat Haye zich met de Wijkraad inzet voor Buurkracht. Haye: “Het kost niets en niemand is verplicht mee te doen. Maar door gezamenlijk energie te besparen, wordt het voor iedereen voordeliger en makkelijker. En het is nog gezelliger ook!” In Dongen West en de Bomen- en Prinsessenbuurt zijn al Buurkrachtteams actief. Woon je daar in de buurt? Neem dan contact op met die buurtteams. 

Vind je het leuk om ook actief bij te dragen aan het opzetten van energiebesparingsacties in Dongen-Centrum? Meld je dan bij buurtbegeleider Steve Duzanson.

Dongen Centrum

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Dongen Centrum