Doelgroepdenken en warmtepomp inspireren deelnemers Drentse regiotafel

19 september 2017

In Drenthe zijn veel buurten al een tijdje bezig met energiebesparing. Tijdens de jaarlijkse regiotafel op 14 september in De Melkfabriek in Bunne kwamen buurtteamleden uit heel Drenthe bijeen voor nieuwe inspiratie. Hoe kun je bijvoorbeeld nog meer buren bereiken en enthousiasmeren? En is de warmtepomp interessant als alternatief voor verwarming? Onder het genot van een hapje en een drankje werden de deelnemers in een avondje bijgepraat.

Buurkracht regiotafel drenthe
Inspiratie opdoen op Regiotafel Drenthe

Na een heerlijk pastabuffet warmde buurtbegeleider Marjan Hendriks de zaal eerst op met een Over de Streep-quiz. Welke buurtteamleden zijn er bijvoorbeeld trots op de resultaten in hun buurt? Wie trots was kon over een streep op de vloer gaan staan. “Een leuke manier om elkaar een beetje te leren kennen”, vertelt Reinier Bruil van Nieuw Roden. De activiteiten in zijn buurt staan de laatste tijd op een lager pitje. “Maar tijdens de regiotafel werkt het enthousiasme van succesvolle buurten aanstekelijk en deed ik toch weer nieuwe ideeën op voor vervolgstappen.”

Open deur

Vooral de eerste presentatie ‘Hoe bereik ik mijn buurt’ vond Reinier heel inspirerend. “Mensen zijn niet allemaal hetzelfde en dat wordt nog wel eens vergeten. Djoera Eerland van Buurkracht vertelde over een onderzoek van marktonderzoekbureau Motivaction waaruit een mentaliteitsmodel gerold is dat mensen en hun beweegredenen indeelt in acht verschillende types. Elk type moet je op een andere manier benaderen. Tja, dat lijkt een open deur, maar ons buurtteam bestaat vooral uit het type Bevlogen Idealisten en wij hebben er niet bij stilgestaan dat onze buren misschien wat minder bevlogen zijn.”

Samen één warmtepomp

Alle deelnemers konden van tevoren aangeven over welke onderwerpen ze graag iets meer wilden weten. Warmtepompen stond hoog op de lijst. Reinier “Ik had weinig kennis van warmtepompen. Een energieadviseur van Invent zette alle mogelijkheden op een rij. Voor de individuele huizenbezitter blijft de warmtepomp naar mijn mening een kostbare investering. Maar ik loop al een tijdje met de gedachte rond om een pilot te doen met een gezamenlijke warmtepomp voor een paar woningen of een kleine straat.”

Ervaringen delen

Nelly Nieuwenhuizen uit Kortland is al vaker bij een regiotafel geweest. “De sfeer was goed. De Melkfabriek is een lekker ruime locatie en het was weer leuk om oude bekenden te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Ik liet onder het eten bijvoorbeeld vallen dat we in Kortland bezig zijn geweest met Tonzon-vloerisolatie, maar dat bij sommige buren de kruipruimte niet hoog genoeg was. Iemand naast me zei dat hij een oplossing wist. We hebben contactgegevens uitgewisseld, dan kunnen we het onderzoeken. Dat is weer het voordeel van elkaar ontmoeten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?