“Doe lokaal wat kan en regionaal wat moet”

06 november 2014

Buurkracht op Nationaal Sustainability Congres in Den Bosch

Afgelopen dinsdag trok Buurkracht een zeer gemêleerd publiek op het Nationaal Sustainability Congres in Den Bosch. Hoe Buurkracht het voor elkaar krijgt dat mensen daadwerkelijk gaan besparen, was de meest gestelde vraag. Drie buurtteamleden deden hun verhaal, onder leiding van Prem Radhakishun: “Ik merk het zelf ook. Je ziet meer samenwerking ontstaan en mensen zeggen ‘beste overheid, we regelen het liever zelf’.

Interesse uit alle hoeken

Onder de bezoekers waren onder meer de ABN AMRO, het GVB, het Sociaal Plan Bureau, Milieu Centraal, Nudge, Unilever, de NS, Vitens, de gemeente Oegstgeest en Alliander. Zij hadden vragen als: hoe bouw ik een relatie op met de buurt? Hoe kom ik in gesprek met lokale initiatieven rondom mijn bedrijf? Hoe kan ik bijdragen aan gedragsverandering van mensen in het dagelijkse leven?

Laat mensen zelf beslissen, maak ze bewust en wees persoonlijk

Drie buurtteamleden vertelden hoe zij hun buurt met succes in contact hadden gebracht met Buurkracht. “Je helpt mensen om te besparen, je pakt ze niet hun leefstijl af. Als zij van hun bespaarde geld het vliegtuig pakken, dan is dat zo,” vertelde John van Krieken uit Loosbroek. Christiaan Teule uit Rolde bepleitte geduld: “Gedragsverandering duurt lang, maar energie besparen leeft inmiddels wel. Je wilt dat mensen zich bewust worden. En dan zie je dat ze mee gaan doen. Bij ons heeft zo’n 15% van de buurt offertes aangevraagd voor isolatie en zonnepanelen.” Nicolaas Veltman uit de buurt Fatima in Tilburg: “Het belangrijkste is dat ze je kennen, want het draait allemaal om vertrouwen. Je moet dus ook niet te professioneel worden. Mijn advies: doe lokaal wat kan en regionaal wat moet.”

Voor iedereen

“Over 20 jaar zijn burgers kleine energie inkopers. Dan heeft de politiek er niets meer mee te maken en beslist iedereen zelf.” Deze stelling van Prem kreeg veel bijval. “Waarom kan ik geen Buurkracht krijgen in Amsterdam?” Buurkracht verkent momenteel de mogelijkheden om in het hele land buurten te helpen om energie te besparen. Ook wordt er gekeken of buurten behoefte hebben aan ondersteuning op andere terreinen, zoals zorg of veiligheid.

Meer informatie

Buurkracht organiseerde onlangs een Buurtendag voor buurtteamleden. Weten wat daar allemaal werd besproken? Kijk dan hier verder. Contact opnemen met Buurkracht kan via service@buurkracht.nl en 088 857 22 00 (lokaal tarief).

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?