Ommelanderwijk-Zuidwending wint Klimaatstraatfeest

22 april 2018

Yesss! Vorig jaar grepen bewoners van Ommelanderwijk-Zuidwending nét naast de prijzen, maar dit keer hebben ze het geflikt: de hoofdprijs van het Klimaatstraatfeest is binnen. Voor € 5.000,- mogen ze een ecologisch verantwoord feest houden. Ook de tweede Buurkrachtbuurt uit top tien, het Schrijverskwartier in Oss, houdt er een leuk bedrag aan over.

Drijvende kracht achter de topprestatie van Ommelanderwijk-Zuidwending was Paul Joosten, die zich al lange tijd actief inzet voor de verduurzaming van de dorpen aan de rand van Veendam. “Onze actie met de warmtebeeldcamera was een mooie binnenkomer”, vertelt hij. “Daar deden ongeveer 40 huishoudens aan mee, en de beelden gaven meteen aanleiding voor vervolgstappen die ook weer punten opleverden. Zo heeft Ecocert verschillende energiescans uitgevoerd.”
 

Buurkracht 27576991038 47a8ff2d06 z
Een trots team met de gewonnen cheques!

Energiek dansen

De buurt sleepte in de stookmaanden nog veel meer punten binnen, met onder andere een energieborrel, een energiemarkt in samenwerking met het Energieloket, een Warmetruiendagactie op de basisschool en een avondje energie en on-elektrisch dansen in de jongerensoos. “Toevallig werden in deze periode ook zonnepanelen gelegd bij verschillende bewoners en op het dorpshuis. Dat was een mazzeltje.”

Nek-aan-nekrace

In de eindstrijd werd het nog behoorlijk spannend: “Op de eerste dag stonden we meteen op één, maar vervolgens werden we links en rechts voorbijgestreefd. Vanaf januari hebben we er een tandje bij gezet en zo kwamen we uiteindelijk in een nek-aan-nekrace met een straat in Den Haag. Die het voordeel had dat Den Haag het Klimaatstraatfeest als stergemeente ondersteunt, waardoor deelnemers in die gemeente al beginnen met een flinke puntenvoorsprong. Maar het is ons toch gelukt om te winnen.”

Gigantische 3D-puzzel

Op 14 april werd de uitslag bekendgemaakt in het dorpshuis, waar zich ongeveer 40 bewoners hadden verzameld. Paul: “We moesten een gigantische 3D-puzzel in elkaar zetten van een tiny house, en toen we die af hadden, zagen we op dat huisje het bedrag staan dat we gewonnen hadden. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Als beste Buurkrachtbuurt krijgen we boven op de hoofdprijs van € 5.000,- voor een ecologisch verantwoord feest, ook nog eens € 1.000,- van Buurkracht om iets duurzaams mee te doen. Daar gaan we een mooie bestemming voor zoeken.”

Schrijverskwartier op 7

Het Schrijverskwartier in Oss was de tweede Buurkrachtbuurt die in de top 10 eindigde, op de 7e plek. Ook een prestatie van formaat: daarmee lieten ze 375 deelnemende teams achter zich. Net als vorig jaar had het team weer van alles uit de kast getrokken om punten te verzamelen. Van een zonnepaneleninformatiedag tijdens de Duurzame Huizenroute tot het plaatsen van ‘green junkies’ in de buurt. Gertruud Verbruggen van het buurtteam: “Dat zijn planten die kennelijk extra veel fijnstof en CO2 uit de lucht halen. En ze fleuren de buurt lekker op.”

Goede contacten

Het team werd op 17 april officieel gehuldigd op het stadhuis door wethouder Johan van der Schoot. Die daarbij ook namens Buurkracht een cheque van € 650,- overhandigde voor een duurzaam doel dat de buurt zelf mag bepalen. “Een mooi bedrag en leuke en zinvolle middag”, vertelt Gertruud Verbruggen. “We hebben bijvoorbeeld heel goede contacten opgedaan met Brabant Woont Slim, een organisatie die huishoudens helpt bij energiebesparing. Misschien kunnen we elkaar wel verder vooruit helpen. Nu het stookseizoen weer voorbij is, zetten we onze activiteiten even op een laag pitje. Maar in het najaar pakken we Buurkracht en energiebesparing zeker weer op!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?