Diepenveen zet eerste concrete stappen

18 november 2015

Ruim dertig bewoners van Diepenveen-Noord trotseerden op dinsdag 17 november harde wind en regenvlagen om aanwezig te zijn bij de buurtavond van Duurzaam Diepenveen en Buurkracht in het Hof van Salland. Daar liet het buurtteam zien dat het sinds de eerste bijeenkomst op 9 juni niet heeft stilgezeten.

Buurkracht img 8509
Belangstellende buurtgenoten

De avond ging van start met een presentatie van Jan de Vries van Deventer Energie. Deze duurzame-energiecoöperatie wil duurzame energie in de gemeente Deventer stimuleren, onder meer door zelf windenergie op te wekken in windpark Kloosterlanden. Daarvan is Deventer Energie voor een kwart eigenaar. Jan Willem Bouman van het buurtteam vond de presentatie inspirerend: “Veel mensen worden lid van een energiecoöperatie omdat collectief energie inkopen goedkoper is. Daar is niets mis mee. Maar dan kun je met Deventer Energie ook bewust kiezen voor een coöperatie die vooral duurzame energie verkoopt en zelf schone energie produceert.”

Energie die je niet verbruikt, hoef je niet op te wekken

Duurzame energie opwekken is mooi, maar energie die je niet verbruikt, hoef je niet eens op te wekken. Dat was de kern van het verhaal van de tweede spreker, onafhankelijk energieadviseur Ben Dull. Hij liet zien hoe je energiebesparing slim kunt aanpakken door eerst te zorgen dat je zo min mogelijk verbruikt. Vervolgens kun je de energie die je nog nodig hebt, duurzaam opwekken. En dan het liefst met apparatuur die het milieu zo min mogelijk belast. Jan Willem: “Vorige keer hadden we ook een energieadviseur uitgenodigd: Henk Kasper. Hij heeft bewoners de afgelopen maanden begeleid en zat nu ook in de zaal. Met Ben erbij kunnen bewoners kiezen wie ze inschakelen voor een persoonlijk advies.”

Energiestekkers lenen

Vlak voor de pauze demonstreerde het buurtteam de energieverbruikstekkers en de warmtecamera van Buurkracht. De komende periode kunnen bewoners de stekkers gebruiken om het verbruik van hun apparatuur te meten. Wie meer zicht wil hebben op warmtelekken in zijn huis kan vragen of het buurtteam langskomt met de warmtecamera voor een infraroodopname. Na de pauze herhaalde buurtbegeleider Rana Berends van Buurkracht nog even kort wat Buurkracht is en hoe zinvol het is om je aan te melden op buurkracht.nl. Dorpsbewoners met een slimme meter kunnen daar hun eigen energieverbruik volgen en vergelijken met dat van de buurt. Jan Willem: “Rana haakte in op een voorbeeld van Ben Dull over een ondernemer die in de winterperiode een uitzonderlijk hoog energieverbruik had. Uit zijn verbruiksgegevens bleek vooral het verbruik op 12 december extreem hoog. De ondernemer herinnerde zich dat een werknemer uit de bedrijfshal die dag had gevraagd of de verwarming een paar graden hoger mocht. Voor een paar graden meer was klaarblijkelijk heel veel energie nodig. Een goede les ook voor thuis, want daar gebeurt natuurlijk hetzelfde in het klein.”

Snel aanhaken

Na de bijeenkomst op 9 juni zijn werkgroepen aan de slag gegaan om buurtacties op te zetten. In het Hof van Salland presenteerde het buurtteam de resultaten. Jan Willem: “Acht huishoudens hebben al getekend voor spouwmuurisolatie bij Feenstra. Eind november gaat het isolatiebedrijf bij hen aan de slag. Bewoners die nu nog willen aanhaken, moeten snel zijn. Zes huishoudens zitten in een offertetraject voor een nieuwe cv-ketel. Voor zonnepanelen zijn negen belangstellenden. Daarnaast gaan enkele huishoudens nu lokale bedrijven aanschrijven om offertes op te vragen voor dubbel glas.”

Bewustwording

In de zaal zaten ook enkele mensen die niet in Diepenveen-Noord wonen. Jan Willem: “Ook zij kunnen meedoen aan onze acties. Geen enkel probleem. Ze kunnen zich alleen niet aanmelden via de website.” Op 11 januari komt het buurtteam weer bij elkaar. “Dan bedenken we wat de vervolgstappen worden. Het is belangrijk dat we ook aan bewustwording blijven werken. Want we kunnen wel veel besparen door bijvoorbeeld isolatie, maar als we vervolgens ramen en deuren open laten staan, dan heeft isolatie geen zin.”

Diepenveen-Noord

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Diepenveen-Noord